Praha 15. června 2017 – Asociace pro veřejné zakázky (AVZ) uspořádala dne 15. června v Praze 7. ročník odborné konference nazvané „Půl roku se zákonem o zadávání veřejných zakázek – jasno nebo skoro jasno?“. Konference se konala pod záštitou Karly Šlechtové, ministryně pro místní rozvoj. Konference se zúčastnilo bezmála 150 zástupců z řad odborné veřejnosti.

Ústředním tématem byla aplikace a výklad zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZZVZ“). Se stanovisky MMR a Expertní skupiny MMR k ZZVZ seznámila účastníky Mgr. Markéta Adámková, vedoucí legislativního oddělení odboru práva veřejných zakázek a koncesí Ministerstva pro místní rozvoj. „Publikovaná stanoviska ve své přípravné fázi prochází řadou odborných diskuzí a jejich jádrem jsou závěry, na nichž se odborníci víceméně jednomyslně shodnou.“ Ve svém dalším příspěvku se Mgr. Adámková zaměřila na některé právní otázky spojené s povinností elektronické komunikace. Z vyřčeného mj. vyplynulo, že v případě otevírání elektronických nabídek zadavatel nemá povinnost vyhotovovat protokol a ani na vyžádání sdělovat účastníkům zadávacího řízení údaje o nich, jakožto ani údaje o nabídkách. „Transparentnost zadávacího řízení je zde zaručena jinak, a sice užitím certifikovaného elektronického nástroje“, vyjádřila se Mgr. Adámková k tomu, že kontrola otevírání nabídek ze strany dodavatelů je v příp. jejich elektronického podání eliminována.

Možnosti zadavatele při vymezení požadavků na kvalifikaci dle ZZVZ a při jejím následném posouzení nastínila ve své prezentaci Ing. Martina Bufková Rychecká ze společnosti Compet Consult, s.r.o. „Vnitřně se nemohu ztotožnit s možností dodavatele prokázat část kvalifikace prostřednictvím jiné osoby, která se však nezaváže ke konkrétnímu plnění VZ, nýbrž ke společné a nerozdílné odpovědnosti za plnění VZ. Apeluji proto na zadavatele, aby neopominuli následně tento závazek přenést i do smlouvy na plnění VZ, čímž si usnadní jeho právní vymahatelnost.“

Předběžným tržním konzultacím, jakož i kontrole technické kapacity dodavatele se ve svém příspěvku věnoval Mgr. Jiří Šimon z Ministerstva zemědělství, který vyzýval zadavatele, aby se nebáli komunikovat s dodavateli prostřednictvím předběžných tržních konzultací nebo provést kontrolu u dodavatele v rámci prokazování technické kvalifikace, pomůže-li to nastavení zadávacích podmínek a vymezení předmětu plnění dané zakázky.

„Věřím, že se nám díky konferenci podařilo upozornit a probrat celou řadu aktuálních, neotřelých, diskutovaných a občas i diskutabilních témat spojených s výkladem a praktickou aplikací nového zákona. V tomto úsilí budeme samozřejmě pokračovat na dalších akcích pořádaných Asociací pro veřejné zakázky. Proto již nyní srdečně zvu všechny odborníky na dvoudenní konferenci naší asociace, která se bude konat ve dnech 12. a 13. října v Hradci Králové,“ uzavřel 7. ročník pražské konference Mgr. Tomáš Machurek, předseda AVZ a partner advokátní kanceláře MT Legal s.r.o.

Kontakt:

Natálie Polášková, Asociace pro veřejné zakázky, z.s.

mobil: + 420 776 021 736

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 Uveřejnění:

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/tiskovezpravy/Pul-roku-se-zakonem-o-zadavani-verejnych-zakazek-jasno-nebo-skoro-jasno-492970 

http://moderniobec.cz/pul-roku-se-zakonem-o-zadavani-verejnych-zakazek-jasno-nebo-skoro-jasno/