(12. 5. 2021; zdroj Idnes.cz - Články) Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost třebíčské radnice, která dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 1,5 milionu korun. Antimonopolní úřad ji uložil za chyby při zakázce na provozovatele městské autobusové dopravy v letech 2017 až 2024, kterou radnice vyhlásila v roce 2016.

Radnice stanovila při výběru provozovatele MHD podmínku zajištění krytého stání pro autobusy. Město podmínku hájilo selským rozumem i zkušenostmi ze zimní Vysočiny. Námraza a sníh na autobusech prý působí v zimě problémy.
Úřad označil podmínku za diskriminační, tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj rozhodnutí první instance potvrdil, stejně jako později Krajský soud v Brně.
Podle krajského soudu je zřejmé, že s námrazou a sněhem lze bojovat i jinak - použitím mechanických nástrojů, rozmrazovacích či protinámrazových kapalin, působením tepla, použitím krycí plachty nebo pomocí speciálních technických zařízení, ramp a plošin.
„NSS se ztotožnil se závěrem krajského soudu o tom, že požadavek na kryté stání stanovený stěžovatelem v závazném návrhu smlouvy na veřejnou zakázku je diskriminační,“ stojí v rozhodnutí NSS.
Požadavek mohl odradit od zakázky potenciální dopravce, kteří v Třebíči krytá stání neměli.
Do soutěže se přihlásil jediný uchazeč, původní provozovatel společnost Trado-Mad spadající pod společnost Icom Transport.