(23.2.2021; ČT24 web - Regiony) Firma Tenza, která staví horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, vyhlásila úpadek, ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. ČEZ proto plánuje, že na dokončení projektu za více než 1,4 miliardy korun vypíše nové výběrové řízení. Potrubí horkovodu, který bude teplem zásobovat část Českých Budějovic, má být dlouhé 26 kilometrů. Tenza zatím ČEZu předala patnáct kilometrů, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Společnost nedokončí ani výměnu parovodu za horkovody v Brně.


Horkovod měl začít dodávat teplo do Českých Budějovic na přelomu loňského a letošního roku. Od konce roku 2020 ale práce na projektu stojí. „Naše společnost zcela jednoznačně plní všechny závazky spojené s platebními milníky podle smlouvy řádně a včas. Společnosti Tenza jsme zaplatili v souladu se smlouvou za všechny řádně dokončené, předané a doložené práce,“ řekl Sviták.
Podle mluvčího elektrárny Tenza v minulosti výpadky prací odůvodňovala například pandemií koronaviru. Právě kvůli tomu výstavbu horkovodu na konci loňského roku zastavila.
„S ohledem na veřejnou zakázku připravujeme vypsání nového zadávacího řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tento krok nevylučuje další varianty řešení, které ale musí být v souladu s legislativou a péčí řádného hospodáře. K vypsání zadávacího řízení by mělo dojít ještě jaře. Naší snahou je projekt dokončit co nejdříve a v souladu s legislativou,“ uvedl Sviták.
Tenza nedokončí ani projekt v Brně
Temelínské teplo by mělo pokrýt až třicet procent výroby tepla pro krajské město, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Teplárně umožní asi o třetinu snížit spotřebu hnědého uhlí, klesnou i emise oxidu uhličitého.
Problémy s úpadkem Tenzy musí momentálně řešit také Teplárny Brno, pro které měla Tenza vyměnit parovody za horkovody v Brně na ulici Poříčí. Ani zde Tenza projekt nedokončí a teplárny budou řešit výběr nového zhotovitele.