(03.12.2020 IRozhlas.cz) Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se bude znovu zabývat výběrovým řízením na informační systém pro výplatu sociálních dávek, který vyhlásilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Předseda úřadu původní rozhodnutí zrušil, vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na stránkách úřadu.

Pod rozhodnutím je podepsaný ještě bývalý předseda úřadu Petr Rafaj, který ve funkci skončil v pondělí. Úřad rozhodnutí zveřejnil až ve čtvrtek, poté co nabylo právní moci.

Řízení se týká soutěže z roku 2017, nabídky bylo možné podávat do dubna 2018. Předpokládaná cena činila 270 milionů bez DPH. Přihlásili se dva uchazeči - OK System a DXC Technology, kterou ministerstvo původně vybralo. Poté ale tuto firmu z tendru vyřadilo kvůli příliš nízké ceně.

Firma DXC rozhodnutí napadla u antimonopolního úřadu, který v rozhodnutí z letošního ledna zakázal ministerstvu uzavřít s vítězem tendru smlouvu. Důvodem bylo to, že své rozhodnutí ministerstvo transparentně nevysvětlilo.

Ministerstvo práce a sociálních věcí proti rozhodnutí podalo rozklad, na jehož základě Rafaj rozhodnutí první instance zrušil.

„Zadavatel v odůvodnění rozhodnutí o vyloučení vysvětlil, z jakých důvodů navrhovatel nevyvrátil jeho pochybnosti o realizovatelnosti služeb rozvoje za nabídnutou mimořádně nízkou nabídkovou cenu. Závěr zadavatele učiněný v rozhodnutí o vyloučení, je dle mého názoru dostatečně čitelný a jeví se navenek jako férový a řádný," uvedl. Upozornil ale, že zákaz uzavřít smlouvu s vítězem tendru trvá, dokud řízení u antimonopolního úřadu neskončí.
Původní tendr

Tento tendr na nový informační systém pro vyplácení dávek není první. Poprvé tendr ministerstvo vyhlásilo před koncem roku 2014 a stanovilo cenu 616 milionů korun. Vybralo tehdy dosavadní firmu OK System. Od smlouvy pak ale odstoupilo. OK System se brání žalobou.

Druhou soutěž ministerstvo vyhlásilo v roce 2017. Zakázku se zadávací cenou 270 milionů bez DPH přidělilo předloni firmě DXC Technology. Po stížnosti neúspěšného uchazeče OK Systemu, který nabízel cenu 824 milionů, antimonopolní úřad nařídil přezkum. Po něm ministerstvo vítěze kvůli nízké ceně vyřadilo. DXC Technology se pak obrátila na ÚOHS.

Nový systém měl být v provozu od začátku roku 2021, kdy vyprší už dvakrát prodlužovaná smlouva s dosavadní společností OK System. Ministerstvo na začátku října informovalo, že je připraveno případně smlouvu znovu prodloužit.