(02.12.2020 Ihned.cz Jana Klímová) Pokud budou z tendru na dostavbu Dukovan už předem vyloučeny firmy z Ruska a Číny, mohli bychom dostat nabídku jen od jednoho či dvou zájemců, obává se elektrárenská firma ČEZ. "Jednáme s pěti potenciálními dodavateli, není však jasné, jaká nakonec ustanoví konsorcia a dodavatelský řetězec ani zda všichni předloží nabídky," napsala firma v připomínkovém řízení k zadávací dokumentaci pro zájemce o chystaný jaderný tendr.

Upozornila také, že o možném vyřazení z největšího tendru v historii Česka může rozhodnout jedině ministr průmyslu a obchodu na základě usnesení vlády. Nikoliv sama firma.
Dokument mají HN k dispozici. ČEZ v něm reaguje na připomínky bezpečnostní skupiny, v níž jsou tajné služby, ministerstva vnitra a zahraničí a Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ta ostře kritizovala ČEZ za to, že do zadání tendru dostatečně nepromítl bezpečnostní kritéria schválená vládou. Zároveň doporučila, aby se uchazeči z rizikových zemí do soutěže vůbec nezvali. Za rizikové považují tajné služby právě Rusko a Čínu. O výtkách skupiny informoval jako první Radiožurnál.
Z dokumentu z letošního podzimu, který HN nyní získaly, plyne, že experti vytkli ČEZ celkem 42 bodů, ten ale většinu z nich odmítl.
Kromě zájemců z Ruska a Číny chce pozvat do tendru také společnosti z Jižní Koreje, Francie a Spojených států. Proč by se po vyřazení firem z rizikových zemí mohla smrsknout nabídka jen na jednu společnost, nechtěl ČEZ na dotaz HN komentovat.
Podle informací redakce však panuje nejistota ohledně nabídky od francouzské EdF. Firma sice zatím zájem o tendr potvrzuje, její reaktor má ale větší kapacitu, než požaduje ČEZ, a Francouzi by museli svůj produkt pro Dukovany nejprve zmenšit. Obavy panují také o konkurenci mezi americkým Westinghousem a korejskou KHNP. Při nedávné stavbě jaderné elektrárny pro Spojené arabské emiráty firmy spolupracovaly. "Jako obchodní společnost musíme myslet i na ekonomickou stránku. Více soutěžitelů vede k lepším nabídkám, zvláště když tendr předpokládá jejich další vylepšování v následném jednání," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
Na doporučení bezpečnostních expertů, aby zájemce z rizikových zemí ČEZ do tendru nezval, reagovala firma v dokumentu odkazem na stát:
"Požadavek na vyloučení uchazečů může vznést pouze ministr průmyslu a obchodu nebo osoba jím k tomu písemně pověřená, a to na základě usnesení vlády."
Elektrárenská společnost tvrdí, že je to jasně dané v první prováděcí smlouvě, kterou v červenci uzavřela se státem. V ní ČEZ dostal garanci od státu, že bude projekt podporovat.
Zároveň se v ní řeší i bezpečnostní požadavky státu.
ČEZ proto v připomínkách odkazuje na článek této smlouvy, podle něhož má stát právo z bezpečnostních důvodů vyloučit kteréhokoliv uchazeče v kterékoliv fázi výběrového řízení prostřednictvím ministra průmyslu. "Nic nebrání státu využít práva vyřadit uchazeče dokonce před rozesláním poptávkové dokumentace na potenciální dodavatele," píše firma s tím, že tuto možnost zanesla i do připravené dokumentace pro tendr. "Doposud jsme takový pokyn od státu nedostali," dodal mluvčí ČEZ.
Experti v dokumentu ale namítají, že vyřazování nebezpečných zájemců v průběhu tendru, nebo dokonce po podpisu smlouvy na projekt je velmi rizikové a může přinést značné finanční ztráty a zahájení řady soudních sporů či arbitráží. "Jsou to nástroje neefektivní, neboť možnost vlády je využít bude při zvážení jejich důsledků velmi snížena," uvedli v řízení.
Riziko arbitráží v minulých dnech potvrdil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Stát by měl vzít v potaz bezpečnostní otázky hned na začátku celého toho procesu. Pokud tu jsou nějaká rizika a my bychom případné bezpečnostní výjimky uplatnili až později během tendru, tak bychom se vystavovali rizikům arbitráží a podobně," řekl HN ministr.
Naopak ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se opakovaně nechal slyšet, že chce v tendru co nejvíce nabídek. Na konkrétní dotaz HN ohledně možného vyloučení rizikových firem však odpověděl v minulých dnech tak, že se o podmínkách tendru bude debatovat na příštím vládním jaderném výboru 9. prosince. "Včetně bezpečnostních požadavků státu," uvedl bez dalších detailů.
Riziko prohry případných arbitráží či u soudů s vyřazenými uchazeči ČEZ v dokumentu odmítá. Na dotaz HN to potvrdil i mluvčí firmy Kříž. "Podmínky tendru jsou a budou všem uchazečům známy předem, včetně faktu, že vláda může kdykoliv kteréhokoliv uchazeče vyřadit i bez udání důvodu. V tom případě nelze najít argumenty pro soud. Arbitráž je ve vztahu ke zmařeným investicím, to ani teoreticky nemůže v této fázi projektu nastat," řekl.
Spory by podle bezpečnostní skupiny ale mohl vyvolat i fakt, že tendr má být vypsaný na základě výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Jak už předem schválilo ministerstvo pro místní rozvoj i antimonopolní úřad, ČEZ může v tendru využít paragraf 29a tohoto zákona a stanovit si právě kvůli ochraně bezpečnostních zájmů státu omezující podmínky. Jenže tím, že ČEZ podle expertů promítl požadavky státu do dokumentace nedostatečně, není jasné, zda Evropská komise, tuzemský antimonopolní úřad či soudy dále budou považovat využití výjimky ze zákona za oprávněné.
Polostátní firma však tvrdí, že nic takového nehrozí. Trvá na tom, že se s požadavky státu vypořádala, a výjimka ze zákona byla podle ČEZ nutná už proto, aby mohl se státem vůbec podepsat prováděcí smlouvu s řadou práv pro vládu, například právě vyloučit některé uchazeče. "Výjimka umožňuje, aby stát mohl do tendru vstupovat, dávat své připomínky, včetně bezpečnostních požadavků, a dostávat informace. Výjimka je ve světě v těchto případech také obvyklá," upozornil Kříž. Bez ní by podle něj ČEZ jako zadavatel zakázky nesměl podle zákona nic takového připustit.
Tendr na dostavbu nového bloku Dukovan téměř za 200 miliard korun má být podle vládou schváleného harmonogramu vypsán ještě tento měsíc.
Premiér Andrej Babiš (ANO) ale minulý týden po kritice bezpečnostních expertů a velké části opozice prohlásil, že podmínky nejsou hotové, a soutěž by se tak měla ještě odložit. O termínu se zřejmě bude jednat na vládním jaderném výboru příští týden.