(30.11.2020, SeznamZpravy.cz, Tomáš Pergler) Nový zákon o evidenci skutečných majitelů sice zatlačí na skupinu Agrofert, aby Andreje Babiše otevřeně označila za svého majitele. Kvůli zpoždění a lhůtám ale firma bude moci s tímto krokem počkat až po volbách do Sněmovny.
Minulý týden poslanci schválili nový zákon o evidenci skutečných majitelů. Z výsledné verze předpisu nakonec vypadla pasáž, která mohla zastřít, že premiér Andrej Babiš ovládá skupinu Agrofert přes svěřenské fondy.


Radost Babišových kritiků, kteří prosadili vyškrtnutí sporného odstavce, však kazí časový skluz. V jeho důsledku bude Agrofert moci pojmenovat svůj vztah k Babišovi až po příštích volbách do Poslanecké sněmovny, které se plánují na říjen 2021.
Jde o souběh dvou časových faktorů. Jednak se neobvykle protáhla příprava zákona na ministerstvu spravedlnosti a vládě – podle požadavků Evropské unie měl být účinný už od letošního ledna. Zároveň má tento předpis posunutou účinnost a počítá s tím, že údaje o vlastnickém pozadí mohou firmy v nové veřejné evidenci vkládat až s půlročním zpožděním.
„Účinnost zákona o evidenci skutečných majitelů je stanovena na první den čtvrtého kalendářního měsíce následujícího po jeho vyhlášení. Pokud bude zbytek legislativního procesu hladký, zákon by mohl být v dubnu či květnu příštího roku účinný. Obchodní korporace včetně společnosti Agrofert pak musí do šesti měsíců od nabytí účinnosti zajistit, aby platné údaje odpovídaly požadavkům nového zákona,“ řekl právník Lukáš Kraus z organizace Rekonstrukce státu, která přípravu zákona sleduje.

Babiš má být v rejstříku jako majitel Agrofertu, poslanci škrtli výjimku
19. 11. 20:00
Jinak řečeno, Agrofert zřejmě nebude moci nikdo donutit k tomu, aby údaje o skutečných majitelích do nového rejstříku zanesl už před termínem příštích voleb.
Je přitom jasné, že Babišovy vazby na byznys budou jedním z předvolebních témat – už jen proto, že střet zájmů u něj opakovaně konstatovala Evropská komise.
Česká vláda se snaží závěry evropských auditorů ještě zvrátit. Souzní se svým předsedou Babišem, který dlouhodobě opakuje, že ve střetu zájmů není, protože v roce 2017 vložil Agrofert a další své podniky do dvou svěřenských fondů. Tím se formálně podřídil jinému zákonu – o střetu zájmů, který poslanci zpřísnili právě kvůli němu.
Podle právníků Evropské komise však Babiš porušuje jak směrodatné finanční nařízení EU, tak český zákon o střetu zájmů.
Agrofert nyní v přehledu své vlastnické struktury Andreje Babiše vůbec neuvádí. Snímek z výroční zprávy společnosti.
Zákon o evidenci skutečných majitelů směřuje na Babiše oklikou. Vychází z aktuální směrnice EU proti praní špinavých peněz a financování terorismu – firmám nařizuje zprůhlednit majetkové struktury, aby se účinněji bránilo nelegálním peněžním transakcím.
Důsledky by však dopadly na Agrofert prakticky stejně jako u zákona o střetu zájmů nebo u finančního nařízení EU. Při nesplnění požadavků zákona o evidenci skutečných majitelů by mohly firmy z koncernu přijít jak o účast ve veřejných zakázkách, tak o dotace. Obojí je přitom pro příjmy Agrofertu stěžejní.
Předloha nyní míří do Senátu. Není přitom vyloučeno, že se členové horní komory pokusí účinnost zákona nebo zmíněné lhůty upravit.
„Zákonem se určitě budeme podrobně zabývat a nedostatky se pokusíme napravit,“ řekl Seznam Zprávám senátor Lukáš Wagenknecht (za Pirátskou stranu), který vede senátní komisi pro dohled nad poskytováním veřejných prostředků.

Babiš je ve střetu zájmů a vy to neřešíte. Bruselští auditoři zkritizovali Česko
12. 11. 9:48
Zdržení zákona jde hlavně na vrub ministerstva spravedlnosti a Úřadu vlády. Připomínkové řízení k zákonu skončilo už loni v červenci, na vládu se ale materiál posunul až v prosinci. Vláda se pak zákonem poprvé zabývala letos v březnu, jednání ale přerušila a zákon posunula poslancům až v červnu. Zmíněná směrnice EU přitom platí už od poloviny roku 2018.
Podle vedoucího analytika organizace Transparency International Milana Eibla se nedá vyloženě říci, že vláda by bránila rychlému přijetí zákona kvůli Babišovi. Za prodlevami vidí spíše obavy úředníků z dalšího rejstříku a celkovou neochotu státní správy ke zveřejňování dat.
„Všichni se bojí, že se zveřejňují informace, které si státní správa nedokáže ohlídat. Dá se očekávat také odpor rejstříkových soudů, které to nechtějí mít na starosti,“ řekl Eibl.

Babiš je ve střetu zájmů, dál ovládá Agrofert, píše nejvyšší žalobce
4. 8. 7:27
Analytik narážel na to, že nová evidence skutečných majitelů bude zahrnuta pod informační systém veřejných rejstříků, který naplňují soudy.
Podle ministerstva spravedlnosti se nový evidenční systém v současnosti testuje, s formálním spuštěním se počítá na začátku příštího roku.
„Ve druhém kroku, jehož datum se bude odvíjet od účinnosti nového zákona o evidenci skutečných majitelů, budou do evidence implementovány funkcionality dle připravovaného zákona,“ uvedla Andrea Šlechtová z tiskového oddělení ministerstva.