(18.11.20020; Lidovky.cz) Praha Evropská komise si od českého ministerstva obrany vyžádala podklady k nákupu amerických vojenských vrtulníků, řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zda se Evropská komise zakázkou zabývá z vlastní iniciativy, či na popud někoho jiného, ministerstvo neví. Obrana chce z USA koupit vrtulníky Venom a Viper za asi 17 miliard korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i přes pochybení ministerstva nákup odsouhlasil.


„Evropská komise si vyžádala podklady k nákupu amerických vrtulníků. Nyní je zpracováváme,“ řekl Pejšek. Zda bruselští úředníci postupují na něčí popud, ministerstvu obrany EK nesdělila. „Jsme přesvědčeni, že nákup 12 vrtulníků Venom a Viper je v pořádku a postupovali jsme v souladu se všemi zákony a předpisy,“ dodal mluvčí. O zájmu komise se na sněmovním výboru zmínil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).
Ministerstvo obrany se loni rozhodlo koupit 12 vojenských vrtulníků, které nahradí ve výzbroji české armády ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Americká firma Bell českým vojákům dodá za 646 milionů dolarů, což bylo podle kurzu z konce loňského roku asi 17 miliard korun s DPH, osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper.
Italská nabídka na stroje Agusta AW 139M byla levnější, měla ale podle ministerstva nedostatky. Stroje například nesplňovaly armádní požadavek na odzkoušení v operacích.
Italský výrobce podal loni v prosinci podnět k ÚOHS, aby zakázku ministerstva obrany prošetřil. Úřad však správní řízení zastavil, protože podnět byl podán až po uzavření smlouvy. Poté Leonardo navrhl zákaz plnění smlouvy. Letos v srpnu ÚOHS podnět zamítl a ministerstvu nákup povolil. Uvedl ale, že ministerstvo svým postupem porušilo zákon, když smlouvu se Spojenými státy uzavřelo ještě předtím, než rozhodlo o námitkách italského výrobce. Svůj postup ÚOHS zdůvodnil tím, že by zákazem plnění smlouvy byl ohrožen program, který má zásadní význam pro obranu státu. Společnost Leonardo poté podala proti rozhodnutí rozklad, který předseda ÚOHS Petr Rafaj nedávno zamítl.
Server E15.cz loni v říjnu uvedl, že pokud by Italové u ÚOHS neuspěli, jsou připraveni se prostřednictvím svého právního zástupce, kterým v té době byla advokátní kancelář Jana Vargy, obrátit právě na Evropskou komisi. Vyjádření firmy Leonardo se zjišťuje.