(07.10.2020 ;Ceskenovinky1.eu ;Svetozár Plesník) Ministerstvo vnitra (MV) ukončilo velký tendr na ochranné pomůcky. Po jednání Ústředního krizového štábu o tom dnes, 7. října 2020, informoval jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Absolutní většinu MV převede Správě státních hmotných rezerv.


Celkem 19 milionů respirátorů FFP2, 30 milionů roušek, 783 tisíc ochranných obleků a 12,5 tisíce respirátorů FFP3 převede MV na Správu státních hmotných rezerv. „Ministerstvo vnitra vysoutěžilo 50 milionů ochranných prostředků, které poslouží jako pohotovostní zásoby pro potřeby státu,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že na základě kontroly Ministerstva průmyslu a obchodu jsou zásoby ochranných prostředků v tuto chvíli dostatečné. ÚKŠ přesto nařídil inventuru ochranných prostředků v jednotlivých krajích. „Potřebujeme ověřit přesné kapacity na jednotlivých místech, abychom nebyli nikde nepříjemně překvapeni,“ dodal ministr vnitra. MV také zajistí ochranné prostředky a jejich distribuci Fondu ohrožených dětí Klokánek.
MV už prostřednictvím hasičů zajistilo do všech krajů distribuci 2,9 milionu respirátorů pro zaměstnance ve školství. Hasiči spolu s kraji teď zajišťují distribuci k jednotlivým zřizovatelům.
Záložní lůžka
Jan Hamáček po jednání ÚKŠ také reagoval na rekordní čísla nových případů onemocnění covidem-19 tím, že vláda bude muset na základě návrhu Ministerstva zdravotnictví přijmout další opatření. „Situace není dobrá, čísla jsou rekordní a epidemie stále razantně roste. Kapacita nemocničních lůžek je sice stále dostatečná, nicméně pro případ zahlcení zajistí krizový štáb další záložní lůžka,“ informoval předseda ÚKŠ.
V pilotním projektu půjde o 1000 záložních lůžek v Praze jak pro těžké a lehké případy, které musejí být v nemocnicích, tak pro případy, kde je nutný pouze dohled. Taková lůžka mohou být např. v hotelích. „Po Praze, kde je situace nejvážnější, pak záložní lůžka vytipujeme i v dalších krajích,“ doplnil Jan Hamáček.