(05.10.2020;Skypaper.cz;Petr Bayer) Správa železnic vypsala architektonickou soutěž na podobu nové centrály na Smíchově. Předpokládané investiční náklady na stavební realizaci jsou 1,95 miliardy Kč, následné zakázky 123 milionů Kč bez DPH. Oznamuje to Věstník veřejných zakázek.

Předmětem soutěže je zpracování architektonického návrhu pro účely budoucí výstavby nového sídla Správy železnic v jižním sousedství nově připravovaného Terminálu Smíchov podél ulice Nádražní v Praze 5. Celková částka na ceny a odměny se stanovuje 7 milionů Kč. První cena činí 3 miliony, druhá 2 miliony a třetí cena 1 milion Kč. Zadavatel rozdělí mezi účastníky, jejichž soutěžní návrhy nebyly oceněny, avšak přinesly pozoruhodné dílčí podněty a řešení odměnu v souhrnné výši až 1 milion Kč na základě rozhodnutí poroty. Hodnotícími kritérii jsou celková kvalita architektonického řešení soutěžního návrhu a ekonomická přiměřenost návrhu stavby z pohledu maximálních investičních nákladů. Lhůta pro doručení návrhů je stanovena do 12. ledna 2021.
„Spolu s Českou komorou architektů jsme vypsali mezinárodní architektonickou soutěž. Se zástupci Hlavního města Prahy a Městské části Praha 5 jsme vytvořili takové podmínky, které budou pro architekty zajímavé. Díky tomu od nich očekáváme, že vytvoří adekvátní, moderní a efektivní prostor, který nám umožní naplňovat naše poslání,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Nejlepší návrh má být vybrán do března příštího roku a podepsána smlouva s autorem. Poté se seznámí s architektonickými návrhy veřejnost.
„Předpokládáme, že po získání povolení zahájíme výstavbu centrály v roce 2024, přestěhování přibližně 1300 zaměstnanců je naplánováno na rok 2026,“ popisuje Svoboda. Sídlo by v této lokalitě měly v budoucnu najít i další instituce působící v rámci Ministerstva dopravy.