(05.10.2020;Stavbaweb.cz) Přes veškerou snahu organizátorů v letošním plánovaném termínu nebude možné uskutečnit druhý ročník Summitu Koncepce BIM. Návštěvníci konference z řad všech stavebních profesí ale o unikátní setkání se zástupci vlád a státní správy řady evropských zemí i Česka nepřijdou.

Druhý ročník se uskuteční v novém termínu 18. listopadu 2021. Bude se tak konat přesně s dvouletým odstupem od premiérového ročníku v loňském roce. Svou účast předběžně přislíbila naprostá většina hostů, kteří se měli zúčastnit letošního programu. Již dnes tak lze prohlásit, že i příští rok půjde o skutečně výjimečnou událost evropského významu. Pro Česko navíc o to důležitější, že termín povinného využívání metody BIM u všech nadlimitních veřejných zakázek, bude již za dveřmi.

„Velmi jsme stáli o to, aby se nám podařilo druhý ročník uskutečnit ještě letos. Proto jsme, i když se situace na konci léta začala postupně zhoršovat, usilovně pracovali na jeho přípravě. Většina námi pozvaných hostů potvrdila zájem přijet do Prahy a Summitu Koncepce BIM se zúčastnit. Bohužel v průběhu září se ukázalo, že konání klasického setkání nebude možné,“ říká Jaroslav Nechyba, ředitel odboru Koncepce BIM České agentury pro standardizaci a pokračuje: „Nabízela se možnost uspořádat celou akci pouze virtuálně. Nicméně pilířem Summitu Koncepce BIM je především možnost setkání profesionálů z oblasti stavebnictví se zástupci vlád a státní správy řady evropských zemí i Česka, ale i mezi sebou. O tento rozměr jsme summit nechtěli připravit. Proto jsme rozhodli o jeho odsunutí o rok.“

V současné době počítá legislativa s povinností využívat metodu BIM u všech veřejných zakázek přesahujících 150 milionů korun. Druhý ročník Summitu Koncepce BIM tak bude šancí seznámit se s aktuálním stavem příprav na tuto skutečnost. Účastníci tak dostanou příležitost seznámit se nejen s českými vládními aktivitami podporujícími digitalizaci stavebnictví, ale získat souhrnně přehled o již konkrétních výstupech a jejich postupné aplikace do pilotních projektů, stejně jako o přínosu využívání metody BIM na veřejné i soukromé zadavatele a jejich dodavatele.

Aktuální informace o přípravách Summitu Koncepce BIM budou dostupné na webu www.SummitKoncepceBIM.cz.