(19.09.2020;MAFRA, a.s. - Lidové noviny) PRAHA - Složte funkci do konce září. S takovou výzvou se měl setkat šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj při jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech tuto středu. Po setkání ani jedna strana nechtěla obsah schůzky komentovat. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů LN však Rafaj od Zemana dostal jasné ultimátum, aby skončil coby předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Je to pravda. Bylo mu doporučeno zvážit rezignaci," sdělil LN vysoce postavený státní úředník. A další zdroj informaci potvrdil s tím, že se ještě povede diskuse, k jakému datu by se odchod měl odehrát.

LN žádaly o vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. „Obsah jednání nebudeme vůbec komentovat," reagoval. Na dotaz, proč se odmítá vyjádřit, doplnil: „Protože jsme se tak rozhodli."

Rafaj tvrdí, že k rezignaci ho prezident nevyzval. Na otázku LN, jestli mu Zeman doporučil, aby zvážil odchod z funkce, ale neodpověděl. Podle zdrojů redakce se nyní řeší, kdy by se případná rezignace měla odehrát.

Rafajovo odvolání požadovali po prezidentu Zemanovi lídři vládní koalice – premiér Andrej Babiš ANO) i předseda ČSSD Jan Hamáček. K rezignaci vyzvali šéfa ÚOHS také představitelé Ústeckého a Libereckého kraje a protikorupční iniciativy.

Fakticky ale může kabinet odvolání šéfa ÚOHS jen navrhnout, finální rozhodnutí je na prezidentovi. Zeman se přitom v minulosti Rafaje zastával. Mandát současného předsedy antimonopolního úřadu vyprší příští rok. To je ale pro vicepremiéra Hamáčka pozdě.

„Sociální demokracie má ve vládě pět hlasů, hnutí ANO deset. To znamená, že ve chvíli, kdy pan premiér sám avizoval, že je připraven to navrhnout, existuje reálná šance, že by tak vláda mohla rozhodnout. Za mě můj názor na ÚOHS je dlouhodobě konzistentní, mimo jiné ministerstvo vnitra se s ÚOHS soudí," řekl před časem Hamáček.

Podle Rafaje však nebyly splněny důvody pro jeho odvolání.

Antimonopolní úřad se delší dobu potýká s oslabením důvěryhodnosti. To se týká rozhodování instituce i samotného vedení. Loni v březnu se na ÚOHS odehrála policejní razie, během které probíhal zásah i u Rafaje a místopředsedkyně úřadu Evy Kubišové.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se zabývají podezřením okolo mýtného tendru. Později vyšlo najevo, že se Rafaj setkal se šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. A ten předtím jednal s Karlem Feixem, ředitelem firmy Kapsch, která do loňska provozovala v Česku mýto.

Rafajova schůzková aktivita byla ale širší. Kritiku si vysloužil za „rande" s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). „Rafaj ho opakovaně utajeně a nestandardně navštívil přímo ve Zlíně. Jeho úřad následně dal zelenou výsledkům soutěže na projekt kontroverzní nové zlínské nemocnice za osm miliard, který Čunek tvrdě prosazuje," uvedl v červenci web Aktuálně.cz s tím, že se o setkání zajímá policie.

Šéf ÚOHS Rafaj vykonává již druhý šestiletý mandát.