(26.08.2020; iRozhlas.cz) Výběr projektanta stále posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kraj zatím smlouvu nepodepsal.
Radní Zlínského kraje schválili dodavatele projektové dokumentace na novou krajskou nemocnici ve Zlíně-Malenovicích. Vítězem zakázky je sdružení "Nová nemocnice - Zlín" za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH, řekla dnes mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.
Zakázkou na projekt nové nemocnice se přitom stále zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ČTK to potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda.
Kraj chce podespat smlouvu poté, co úřad rozhodne.


ÚOHS již dříve rozhodl o tom, že soutěž je v pořádku, na přelomu července a srpna však úřad obdržel rozklad proti prvostupňovému rozhodnutí. ÚOHS by o rozkladu měl rozhodnout do tří měsíců. Proti podmínkám v zadávacím řízení soutěže podala námitku společnost JIKA-CZ z Hradce Králové, která poté také podala rozklad.
Krajské zastupitelstvo opětovně schválilo stavbu nemocnice letos v květnu. Měla by stát osm miliard korun. Smlouva zavazuje projektanta pod sankcí tuto cenu dodržet. Projektant také musí být na své náklady pojištěný na částku 100 milionů korun za škody způsobené vadami projektu, které vyplynou při stavbě. Pokud by byla stavba dvakrát dražší, projektant by musel podle smlouvy kraji zaplatit sankci 80 milionů korun.
Členem sdružení "Nová nemocnice - Zlín" je jihlavská projekční firma Penta Projekt, pražská architektonická a projekční kancelář Casua a společnosti atelier-r a smart healthcare solutions s jednatelem Martinem Šamajem.
Kraj vybíral ze dvou uchazečů, druhým bylo také sdružení čtyř firem.
"Váha hodnotících kritérií byla nastavena v poměru 40 procent nabídková cena, 30 procent lhůty plnění, 20 procent zkušenosti hlavního inženýra projetu s podobným typem zakázky a 10 procent zkušenosti BIM koordinátora pro modelování staveb v 3D," uvedla mluvčí. Vítězného dodavatele projektu vybrala odborná komise a její závěry potvrdila komise zřízená rozhodnutím krajského zastupitelstva.
Jana Kuncová dr