(09.08.2020; pvnovinky.cz) Ředitelství silnic a dálnic bude letos pokračovat v kultivaci „Hanácké dálnice“, tedy D46 mezi Vyškovem a Olomoucí. Aktuálně zná vítěze tendru na přebudování nevyhovující mimoúrovňové křižovatky v Prostějově. Stala se jím firma Strabag.

„Hodnocení nabídek proběhlo vícekriteriálním způsobem. Stavbu by měla realizovat společnost Strabag a.s. s nabídkovou cenou 196,460 milionů korun. Stavba má pravomocné stavební povolení a zahájení stavby se předpokládá ještě ve třetím čtvrtletí roku 2020,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
Křižovatka Prostějov-střed z roku 1991 se dočká především plnohodnotných připojovacích a odbočovacích pruhů. Křižovatka je dnes vybavena u většiny směrů jen připojovacími klíny. „Při najíždění vozidel na D46 dochází ke konfliktním situacím,“ píše ŘSD v dokumentaci. Hotovo by mělo být za dva roky.
ŘSD přitom využilo model Design&Build, vítěz tedy vedle samotné stavby dodá i projekt. Takový model zadání stavby není ještě u českých dopravních staveb zcela obvyklý.
ŘSD se snaží D 46 modernizovat už od roku 2011. Naposledy byla začátkem září zprovozněna křižovatka Olšany u Prostějova. (ber)