(06.08.2020; E15.cz - Byznys; Vladan Gallistl) Boj o státní zakázku na poradenství ve věci výstavby jaderné elektrárny v Dukovanech mezi právními kolosy Havel & Partners a White & Case pokračuje navzdory rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten řešil zakázku, kterou vyhrála advokátní kancelář Havel & Partners, na popud kanceláře White & Case. A její námitky k soutěži na konci června zamítl.

„Bylo vydáno prvostupňové rozhodnutí, kterým byl zamítnut návrh společnosti White & Case směřující proti mimořádně nízké nabídkové ceně a zadávacím podmínkám. Úřad neshledal důvody pro uložení nápravného opatření,“ uvedl mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda s tím, že rozhodnutí není pravomocné, protože byl proti němu podán rozklad. „O rozkladu obvykle rozhodujeme do tří měsíců od jeho podání,“ dodal Švanda.
Tahanice o zakázku tak pokračují. Ostatně poradenství pro stát je zajímavé, když hodnota zakázky činí téměř 25 milionů korun. Vítězná kancelář má radit státu ve věci uzavření smlouvy s polostátní energetickou Skupinou ČEZ a zároveň pomáhat státu při vyjednávání s Evropskou komisí.
White & Case se nelíbila cena, kterou vítězná kancelář v soutěži nabídla. Považuje ji za podstřelenou. To však Havel & Partners odmítají. „Stejně jako zadavatel jsme přesvědčeni, že naše nabídková cena mimořádně nízká není. Bohužel, kvůli řízení před ÚOHS musí zadavatel vyčkat s uzavřením smlouvy s vybraným dodavatelem na rozhodnutí ÚOHS, což může projekt výstavby Jaderné elektrárny Dukovany zbrzdit,“ uvádí Jaroslav Havel, partner kanceláře.
Kancelář White & Case se k celé záležitosti nevyjádřila. Nicméně i výběrová komise měla nejprve u vítězné kanceláře podezření na mimořádně nízkou nabídkovou cenu. „Na základě výzvy komise svou nabídkovou cenu účastník uspokojivě vysvětlil ve vazbě na subdodavatelskou smlouvu a prokázání referencí,“ uvádí rozhodnutí ministerstva, které má redakce deníku E15 k dispozici.
Havel & Partners nabídli v soutěži cenu 3500 korun za hodinu, White & Case 6690 korun za hodinu, což byla druhá nejnižší cena. Další nabídky byly ještě dražší.
Náplní zakázky je podle několika zdrojů deníku E15 vysoce kvalifikovaná práce, k níž patří lobbing u bruselských úředníků v oblasti veřejné podpory. „Za tuto sofistikovanou práci je to neuvěřitelně nízká cena,“ komentuje vítěznou nabídku zdroj obeznámený s celou záležitostí. Havel již dříve uvedl, že kancelář nabídla svou standardní hodinovou sazbu. Soutěže se účastnili také kanceláře Kinstellar, Rowan Legal a Dentons.
Dostavba jaderné elektrárny
Nový zdroj v Dukovanech má mít výkon 1000 megawattů až 1200 megawattů. Náklady v dnešních cenách se odhadují na 140 miliard až 160 miliard korun. Zájem o výstavbu projevilo pět společností: ruský Rosatom, francouzská EdF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a americký Westinghouse.