(23.11.2020; Zemedelec.cz; autor: Oldřich Přibík) Státní podnik Lesy České republiky dosud z pětimiliardového lesnického tendru 2021+ uzavřel podle agenturních informací smlouvy na 25 z 29 soutěžených jednotek. Nejvíc, 12 smluv, podepsala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Na druhém místě je s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní.

Podnik předpokládá, že zbývající čtyři smlouvy by měly být podepsány do začátku prosince, řekla mluvčí Eva Jouklová. Žádná ze soutěžených jednotek není na rozdíl od minulosti napadena u antimonopolního úřadu. V tendru 2021+ je odhadovaná hodnota lesnických prací 4,5 miliardy korun a objem dřeva k těžbě je šest milionů metrů krychlových.

Letošní nabídnuté ceny podle Jouklové vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.

Do tendru 2021+ se přihlásilo 36 firem, k datu uzávěrky 16. září podaly 190 nabídek. Z nabídek vyplynulo, že Uniles dal nejlepší nabídku na 12 jednotkách, a měl tak možnost získat 12 kontraktů, což se naplnilo. I u ostatních jednotek byly dosud uzavřeny smlouvy jen s firmami, co se na nich umístily jako první. Jediné hodnoticí kritérium byla po splnění kvalifikačních požadavků nabídnutá cena.*