(11.11.2020; Ceskenoviny.cz) Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu sedm milionů korun pro Liberecký kraj. Důvodem bylo podepsání smlouvy o dočasném zajištění veřejné dopravy na Českolipsku bez vyhlášení soutěže. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněného na internetových stránkách úřadu.


Rozhodnutí je pravomocné a kraj musí pokutu do dvou měsíců zaplatit. Úřad pokutu uložil letos na jaře, kraj proti rozhodnutí podal rozklad. V něm argumentoval tím, že smlouvu uzavřel bez soutěže v mimořádné situaci, protože jinak hrozilo, že na Českolipsku přestane fungovat veřejná doprava. Minulá smlouva na provozování veřejné dopravy v polovině prosince končila.
"Nelze označovat za mimořádnou takovou situaci, kdy zadavatel ví, kdy skončí smlouva uzavřená se stávajícím dopravcem, avšak nečiní žádné kroky k řádnému výběru nového dodavatele. Vzhledem k závažnosti přestupku, kdy Liberecký kraj zcela vyloučil soutěž o poskytování předmětných služeb, uložil Úřad pokutu ve výši cca 50 procent maximální možné sazby," řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Švanda.