(01.10.2020, Brnan.cz) Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo zhotovitele druhé etapy velkého městského okruhu Žabovřeská I v Brně, na kterou se opakovalo výběrové řízení. Původně měla začít letos na jaře. Vybraným zhotovitelem je sdružení Eurovia CS, Hochtief CZ a Subterra.

Náklady přesáhnou dvě miliardy korun. Pokud nebudou podány námitky, práce začnou nejpozději v listopadu. Na twitteru o tom informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
Mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková řekla, že výběrového řízení se zúčastnily dvě společnosti. "Nyní trvá patnáctidenní lhůta pro odvolání účastníků výběrového řízení. Pokud se neodvolají, podepíšeme smlouvu s vybraným zhotovitelem. Poté budeme znát přesný harmonogram prací a související omezení," uvedla Trubelíková.
V původní zakázce, kterou v květnu zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, zvítězilo stejné sdružení firem, tedy Eurovia, Hochtief a Subterra, s cenou 1,95 miliardy korun. To nyní předložilo nabídku za 2,03 miliardy a dokončení za 184 týdnů, což je zhruba do poloviny roku 2024 při zahájení na podzim.
ŘSD znovu vypsalo zakázku na druhou etapu brněnského městského okruhu v červnu. Úřad zakázku zrušil, protože ŘSD požadovalo od dodavatele nejen živnostenské oprávnění na provádění staveb, ale také další oprávnění ke zkouškám elektrického zařízení. Tento požadavek byl podle antimonopolního úřadu nadbytečný.
Druhá etapa stavby velkého městského okruhu od Kamenomlýnského mostu ke křižovatce Hlinky je technicky náročnější než etapa první, zahrnuje totiž přeložení tramvajové trati do půlkilometrového tunelu, stavbu 370 metrů protihlukových stěn i cesty pro pěší a cyklisty.
Silničáři letos plánovali také zahájení stavby části velkého městského okruhu Rokytova. Pro ten ale teprve vybírají zhotovitele a zahájení prací odsunuli na jaro 2021.