(31.08.2020; Hospodářské noviny; autor: Lukáš Valášek, Adéla Jelínková) Poté co se někdejší poslanec ČSSD Petr Rafaj stal v roce 2009 předsedou antimonopolního úřadu, rozjel za evropské peníze projekt, který měl zlepšit image instituce a „implementovat systém zpětné vazby jeho uživatelů“. Najal na to agenturu nazvanou Christian V.I.P. a v následujících letech jí z veřejných peněz vyplatil 7,3 milionu korun. Ta samá agentura měla od roku 2009 práci ještě s jednou významnou zakázkou – připravovala kampaň do parlamentních voleb Rafajově mateřské ČSSD.

Zatímco Rafaj se z postu poslance ČSSD přesunul do pozice jednoho z nejmocnějších úředníků v zemi, sociální demokracie v předčasných volbách bojovala o posty ve vládě. Pod vedením tehdejšího volebního manažera strany Jaroslava Tvrdíka utratila rekordních 300 milionů. Jednatelkou agentury Christian V.I.P., která s kampaní pomáhala, je dodnes někdejší mluvčí ČSSD Magdaléna Mrnková, Tvrdíkova pravá ruka.

V zákulisních jednáních dle několika pamětníků, se kterými pod zárukou anonymity HN a Aktuálně.cz mluvily, sehrál Jaroslav Tvrdík při dosazení Rafaje na úřad důležitou roli. Bylo to v situaci, kdy ČSSD shodila vládu Mirka Topolánka (ODS) a předchůdce Rafaje Martin Pecina (ČSSD) v úřednické vládě zamířil na post ministra vnitra. ČSSD si ovšem post šéfa ÚOHS nárokovala dále. Výsledkembyl nástup Rafaje, který pak poslal miliony agentuře Christian V.I.P., blízké Tvrdíkovi. „Tato firma dělala kampaň pro ČSSD již před mým příchodem do Lidového domu v roce 2005. O jejím působení pro ÚOHS nic nevím,“ řekl reportérům Tvrdík.

Tehdejší majitel Christian V.I.P. Jiří Hart měl kromě práce pro ČSSD a ÚOHS, který má dohlížet na regulérnost veřejných zakázek, souběžně ještě další aktivitu. Dle obžaloby podané později pražským vrchním státním zastupitelstvím se ve stejné době podílel na manipulaci miliardového tendru Lesů ČR a následně jejich tunelování. Pavučinu kolem státního podniku dodnes rozmotává soud. Harta se redakci nepodařilo kontaktovat.

Termín zakázky

Úřad odmítá, že by na sedmimilionové transakci s agenturou bylo cokoliv nestandardního. To, že předtím dělala agentura kampaň ČSSD, s ní podle Rafaje nesouvisí. „Nebyla zde žádná souvislost. Dodavatel byl vybrán v řádném zadávacím řízení. Zadání a plnění veřejné zakázky bylo kontrolováno dozorovými orgány fondů Evropské unie, přičemž v tomto projektu nebyly shledány nedostatky,“ zprostředkoval reakci Rafaje mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Firma zakázku získala skutečně ve výběrovém řízení. Úřad ho ale vyhlašoval nadvakrát. To první v létě 2010, tedy po uplynulých parlamentních volbách, ÚOHS ji zrušil poté, co všechny uchazeče vyloučil. Druhé pak vypsal den před Štědrým dnem stejného roku. Zájemcům o komplikovanou komunikační zakázku vymezil krátký čas na přihlášení do 6. ledna 2011. Kromě Hartovy agentury se přihlásila jen firma Tempo Training & Consulting, jejíž vlastník je skrytý za kyperskou firmou. Smlouvu Rafaj uzavřel s Christian V.I.P. nakonec v únoru 2011. Za dva roky spolupráce jí jeho úřad vyplatil 7,3 milionu.

Smlouvu ale v rejstříku veřejných zakázek ÚOHS následně nezveřejnil, ač v jiných případech tak činí. A poskytnout ji mluvčí úřadu odmítl. „O tyto informace si musíte požádat prostřednictvím žádosti o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Příslušný útvar úřadu žádost posoudí a informace vám zcela jistě v zákonné lhůtě poskytne, jestliže vyhodnotí, že na ně máte dle zákona nárok,“ reagoval Švanda s tím, že je třeba hledat v archivu.

Christian V.I.P. se dnes jmenuje Magma Communication a Hart už jejím vlastníkem není. Od roku 2012 je v obchodním rejstříku jako majitelka zapsaná dlouholetá Hartova kolegyně na postu jednatelky Mrnková. Ta je zároveň dodnes poslaneckou asistentkou exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), a má tak pro lobbisty cennou kartičkupro vstup do sněmovny. Na webu firmy nabízí klientům komunikační strategie, PR, koučink či krizovou komunikaci.

Soukromé kontakty Rafaje

Mrnková telefon nezvedala. Nakonec si vyžádala dotazy přes SMS. Následně odepsala, že vše proběhlo podle zákona.„Výběrových řízení se za téměř 30 let své práce zúčastňuji standardně a toto nebylo výjimkou. Souvislost s prací na jiných projektech je spekulativní a nepravdivá,“ uvedla Mrnková a s podrobnostmi odkázala na úřad.

Mrnková se s Rafajem dobře zná. „S panem Rafajem se potkávám párkrát ročně,“ přiznala Mrnková. „Případné kontakty pana předsedy s paní Mrnkovou jsou vždy výhradně soukromého charakteru,“ komentoval to Rafajův mluvčí Švanda.

Úřad popsal tendr následovně: „Předmětem plnění veřejné zakázky je analýza komunikačních vazeb a informačních toků (jednorázový monitoring médií), tvorba a implementace komunikační strategie (vytvoření manuálu krizové komunikace), vzdělávání (školení – komunikační dovednosti v praxi), přímá propagace činnosti úřadu v jednotlivých regionech a zkvalitnění komunikace s klienty úřadu (aktualizace webových stránek).“

Christian V.I.P. zakázku nedělala sama. Redakce mají k dispozici dokument, jenž prokazuje, že si najala čtveřici subdodavatelů. Není však jasné, jakou část peněz který subdodavatel dostala za co to bylo. Ani tyto informace ÚOHS neposkytl.

Nejviditelnější část zakázky – nový web ÚOHS, který je v provozu dodnes – dělal živnostník Jan Vilinger. Vilinger ovšem na dotaz redakce sdělil, že ze 7,3 milionu dostal jen zlomek peněz. „Jednalo se o 420 tisíc korun. Kompletně jsem předělával a programoval jejich web,“ přiblížil Vilinger s tím, že jej k práci na zakázce oslovila společnost Christian V.I.P.

Tunel v Lesích ČR

Dalším subdodavatelem byl živnostník Jan Martinek, jinak také historicky první předseda představenstva společnosti Frederiks Group CZ.Na ni jsou dodnes napsané společnosti dyn na Time Import. Podle detektivů je ovládal dnes obžalovaný někdejší majitel Christian V.I.P. Hart. Společnosti dostaly v letech 2008 a 2009 od státních Lesů IT zakázky, za něž do roku 2013 získaly více než 1,2 miliardy. Policisté je považují za předražené. Zhruba 300 milionů z peněz odteklo na švýcarská konta firem z Británie a Samoy. Obžalovaní je pak vybírali v hotovosti.

Tehdy osobě Frederiks Group CZ prohlašovala, že je členem švédské společnosti Frederiksgate AB. Podle vyšetřovatelů i za touto firmou stál Hart. Dnes je napsaná na Hartova bratra Evžena, někdejšího člena vedení skupiny PPF a jednoho z nejbližších spolupracovníků nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Rafajův úřad se firmy dynn navíc dvakrát zastal. V roce 2012 zrušil její vyloučení ze soutěže na elektronický systém dokumentů katastrálního úřadu. A v roce 2014 na návrh dynn celý tendr na správu serverů fondu životního prostředí zrušil.

Antimonopolní úřad tvrdí, že miliony zaplatil mimo jiné i za školení komunikačních dovedností. Dalším subdodavatelem přitom byla slovenská firma Elem consulting. Stojí za ní Ľubica Mižičková, která v té době byla mediální poradkyní slovenského premiéra Roberta Fica a ministra vnitra Roberta Kaliňáka ze slovenské sociální demokracie (Směr). „Mediální školení, za které resort pod vedením Jaroslava Bašky (Směr-SD)zaplatil Ľubici Mižičkové desetitisíce eur z peněz daňových poplatníků, nejsou jasně zdokladované a zavánějí netransparentností,“ informoval pak v roce 2010 tehdejší mluvčí ministerstva obrany Richard Šümeghy.

Mižičkovou se kontaktovat nepodařilo. E-mail ani telefonní číslo její společnosti nefungují.

Posledním subdodavatelem byla agentura Médea Jaromíra Soukupa. „Naše subdodavatelská činnost byla plně v souladu s hlavní činností a zaměřením naší společnosti, tedy týkala se pouze zajištění nákupu inzertního prostoru v tiskových mediích,“ uvedl obchodní ředitel firmy Médea Filip Doubek. Za nákup inzerce podle něj Médea fakturovala zhruba 2,8 milionu.

Po sérii kauz, které odhalily HN a server Aktuálně.cz, se premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér ČSSD Jan Hamáček rozhodli řešit Rafajovo odvolání s prezidentem Milošem Zemanem, který ho jako jediný může na návrh vlády sesadit.

PETR RAFAJ (59)

■ Je podezřelý z korupce v souvislosti s působením obžalovaného expolitika ANO Jiřího Švachuly na ÚOHS. Spolu s Jaroslavem Faltýnkem je rovněž podezřelý v kauze údajné manipulace tendru na mýtný systém.
■ Policie se zajímá i o jeho schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem. Rafaj ho opakovaně utajeně a nestandardně navštívil přímo ve Zlíně. Jeho úřad následně dal zelenou výsledkům soutěže na projekt kontroverzní nové zlínské nemocnice za osm miliard, který Čunek tvrdě prosazuje, nebo krajským autobusům za 11 miliard.

■ Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj a jeho rodina dle zjištění HN a Aktuálně.cz užívají byty napsané na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čuby. Zálohu 3,5 milionu na byt v Brně ale platil Rafaj, částka odešla přímo z jeho konta. Jeho úřad si nyní tento byt pronajímá, a to s podmínkou, že ho může obývat jedině předseda úřadu.