Skanska dodělá úsek D1 u Humpolce, z kterého odešlo česko-italsko-kazašské sdružení

(20.01.2020 Zdopravy.cz Jan Sůra) Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo firmu, která dokončí modernizaci zatím nejproblematičtějšího úseku dálnice D1. Úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem opraví Skanska. Nastoupí na místo, které mělo dát do pořádku původně česko-italsko-kazašské sdružení vedené Geosanem. To po komplikacích na konci roku 2018 odstoupilo od smlouvy.

Vítězství Skansky vyplývá z informací ve věstníku veřejných zakázek. Skanska nabídla ze čtyř uchazečů nejnižší cenu: 1,398 miliardy Kč bez DPH; i nejkratší dobu pro zprovoznění stavby: 217 dní. Druhý Metrostav nabídl cenu téměř o 200 milionů korun vyšší, v soutěži bylo ještě sdružení Eurovia s Firestou-Fišer a Strabag.

Stát za modernizaci posledního a nejproblematičtějšího úseku zaplatí více, než plánoval. Odhadovaná cena byla 1,346 miliard korun. Ještě větší rozdíl je pak v případě celkového součtu za zakázku: původní vítěz na modernizaci celého úseku nabídl 1,75 miliardy korun.

Už loni jaře se totiž na staveniště dostala v soutěži Skanska, která měla provádět nejnutnější opravy po odešlém vítězném sdružení. Za tuto akci stát zaplatil 640 milionů korun. Modernizace tohoto úseku tak vyjde o čtvrt miliardy dráž, než byly původní odhady.