Podezřelé vánoční zakázky

(14.01.2020,MAFRA,a.s.-MF DNES,Pavel Svačina)Hejtmanství vypsalo soutěže, v nichž firmy mohly podávat své nabídky jen pár dnů o svátcích

STŘEDNÍ ČECHY Nanejvýš dva pracovní dny za sebou, navíc přerušené vánočními či novoročními svátky. Vedení a odborní zaměstnanci většiny firem na dovolené. Přesto v tomto období vypsala Krajská správa a údržba silnic (KSÚS) a dvě střední školy Středočeského kraje výběrové řízení na dodavatele prací a služeb.

Podle organizace Hlídač státu, která se zaměřuje na transparentnost a správnost smluv či veřejných zakázek úřadů a institucí, se tak Středočeský kraj mohl připravit o nabídky firem s lepší cenou, referencemi, disponujícími lepší technikou či zkušenostmi, protože vzhledem k termínu během svátků nemohly relevantní nabídku včas podat.

„Kvalitní a ‚čistou‘ veřejnou zakázku poznáte poměrně snadno. Zadavatel poptává zboží nebo službu bez zbytečných omezení, bez podivných povinných parametrů či kvalifikačních kritérií a dá na přípravu nabídky dodavatelům dostatek času,“ říká Michal Bláha, provozovatel aplikace Hlídač státu. „Vánoční veřejné zakázky jsou v oboru již léta pojmem. Jde o zakázky, které se vypíšou co nejtěsněji před vánočními svátky a mají minimální zákonnou lhůtu pro podání nabídky. Výběrové řízení může být v krajním případě ušité pro někoho, kdo o zveřejnění takové zakázky ví a bude schopen rychle zareagovat konkrétní cenovou nabídkou,“ dodává Bláha.

„Krajně podezřelé“

Právě zakázky vypsané ve Středočeském kraji z toho pohledu považuje za „krajně podezřelé“. Především se jedná o zakázku silničářů na opravu menšího mostu v obci Přistoupim na Kolínsku, kde žije zhruba 450 obyvatel. Jako nejvyšší možnou cenu zakázky stanovil kraj téměř 4,5 milionu korun bez DPH. „Při pohledu na ten most je patrné, že jde o menší mostek tvořící betonové pásy na silnici nižší třídy. O jeho stavu musela KSÚS vědět delší dobu a jistě by tedy nevadilo umožnit podávání nabídek například do poloviny ledna, kdy by mohlo reagovat více dodavatelů,“ míní Bláha.

Vypisování „vánočních“ zakázek se nelíbí ani opozici. Lídr ODS Martin Kupka míní, že pokud nejde o skutečně naléhavé případy, tak k nim není žádný důvod. „Současná koalice ANO, KSČM a ČSSD tím pouze vzbuzuje podezření, že kráčí ve šlépějích Davida Ratha,“ říká Kupka.

Krajský radní za oblast investic Martin Herman (ANO) kritiku odmítá: „Naše výsledky, respektive objem investic, délka opravených silnic, která činí 470 kilometrů, jsou tak nadstandardní právě proto, že na nich neustále pracujeme. V tomto tempu si nemůžeme dovolit nic nedělat tři týdny jen proto, že končí rok.“ Dodal, že v době elektronické komunikace, datových stránek a dalších nástrojů nevidí důvod k pozastavení toku investovaných prostředků. „Občané nás budou hodnotit na základě výsledků, ne na základě toho, zda jsme drželi o prázdninách pracovní klid,“ je přesvědčen Herman.

Kupka ale míní, že tzv. vánoční zakázku by si uměl představit pouze v případě vážné havárie, kdy proběhne rychlé řízení a ihned se zadá oprava. „U déle připravované investiční akce není důvod, aby lhůta pro podání nabídek byla tak krátká a jen mezi svátky,“ uvedl Kupka.

Hejtmanství nicméně postup obhajuje. „Zadavatel se snaží s péčí řádného hospodáře připravit na stavební sezonu včas a s ohledem na plnící se kapacity dodavatelů. Výběrová řízení zejména na mosty probíhají kontinuálně tak, aby co nejvíce akcí bylo připraveno na první polovinu roku,“ uvádí Helena Frintová z tiskového odboru Středočeského kraje.

Jen dva pracovní dny v kuse

Na podání nabídek na opravu mostku v Přistoupimi měly firmy podle Hlídače státu čas od 20. prosince do 2. ledna do deseti hodin. To představuje celkem šest pracovních dnů přes svátky, kdy jedinými dvěma po sobě následujícími pracovními dny byl 30. prosinec a silvestr. K realizaci opravy má při tom dojít až po skončení zimní sezony, tedy až to klimatické podmínky dovolí.

Podle Frintové obdrželo hejtmanství v tomto případě pět nabídek, jako nejvhodnější dodavatel byla vybrána společnost Konstrukce a dopravní stavby, s. r. o. Jakou cenu za poptávané práce firma úřadu nabídla, zatím není jasné. Jednatel firmy Michal Holík včera nezvedl telefon a ani nereagoval na SMS. „Nabídková cena vybraného dodavatele bude uveřejněna na profilu zadavatele a v registru smluv,“ říká Frintová.

Záplava administrativy

Zajímavé je, že zakázky, na které mohli dodavatelé reagovat jen přes Vánoce, vypsaly i dvě střední školy zřizované Středočeským krajem, obě shodně sídlící v Benešově. Ani v jednom případě se nejednalo o urgentní havárii.

Integrovaná střední škola technická hledala průběžného dodavatele elektromateriálu pro výuku v hodnotě 250 tisíc korun bez DPH. Právě tato zakázka přitom byla podle Frintové vypsána již dvakrát včetně kontroverzního termínu od 27. prosince do 6. ledna. Pokaždé ale byla zrušena, protože se nepřihlásil žádný uchazeč. 9. ledna proto byla vyhlášena potřetí, zájemci nyní mohou nabídky podávat do 20. ledna.

Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola Benešov zase poptávala správu a servisní služby v oblasti počítačové techniky za 290 tisíc korun. „Nebyl v tom vůbec žádný zlý úmysl. Krajský úřad má směrnici a ta nás svazuje ve finančních objemech, které musíme soutěžit. Nám dobíhají smlouvy a k jejich obnovení postupně vypisujeme výběrové řízení,“ říká ředitelka Ivana Dobešová.

„Tak jako na oblast IT i na spoustu dalších věcí jsme letos poprvé vypisovali soutěž a bylo toho poměrně hodně. Mám na to pouze jednu paní, která to vše řeší. V tomto směru nám přibylo obrovské množství administrativy,“ uvádí ředitelka.

„Vánoční soutěž“ podle ní vyhrál živnostník, který již pro školu správu a údržbu počítačové techniky prováděl. Do soutěže se přihlásila ještě jiná firma, která však nabídla vysokou cenu nad rámec stanoveného limitu. „Příště si pohlídáme, aby byla možnost podávat nabídky i mimo svátky,“ dodává Dobešová.

Nemůžeme si dovolit nic nedělat tři týdny jen proto, že zrovna končí rok.
Martin Herman , radní pro oblast investic a veřejných zakázek