(21.08.2020; Zdopravy.cz; autor: Jan Šindelář) 

Desetimiliardový balík soutěží o zajištění autobusové dopravy na jihu Čech skončil u antimonopolního úřadu.
Na jihu Čech se naplnily obavy z možných administrativních průtahů na cestě k podpisu smluv s vítězi velkého autobusového tendru. Soutěž skončila u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který předběžně zakázal kraji podepsání smluv. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil kraj i úřad.


Řízení u antimonopolního úřadu už je ve druhém stupni, když v první instanci úřad 22. července podání společnosti Autobusová Doprava Louny zamítl. Podle mluvčího úřadu Martina Švandy mířila její námitka „proti zadávacím podmínkám“. Firma podala rozklad a nyní se čeká na verdikt předsedy úřadu. „V průběhu řízení bylo vydáno také předběžné opatření zakazující zadavateli uzavřít smlouvu,“ doplnil Švanda. Autobusová Doprava Louny byla zapsána do obchodního rejstříku v dubnu 2019 se základním kapitálem 1 Kč.
Hodnotící komise k tendru zasedala 18. srpna, kraj však výsledky tají. „Termín podpisu smlouvy je momentálně v nedohlednu,“ sdělil mluvčí kraje Radek Šíma. Kraj přitom původně plánoval podepisovat smlouvy v srpnu. „Termín na zpracování ÚOHS je 60 dní, nejsou tím však vázáni a termín může být klidně 120 dní. Naše hodnotící komise čeká na výsledek rozhodnutí. Účastník soutěže ovšem může v případě nesouhlasu s rozhodnutím podat žalobu,“ doplnil Šíma.
Vítězové mají vyjet příští rok v prosinci. Celkový roční nájezd podle smlouvy je 20,87 milionu kilometrů. Celkový objem zakázek se odhaduje na deset miliard. Kraj je rozdělen na sedm autobusových oblastí, které fakticky kopírují okresy. Deník Zdopravy.cz přinesl díky svým zdrojům už v polovině června přehled dopravců, kteří v jednotlivých oblastech (kromě Písecka) přišli s nejnižšími nabídkami. Kraj ale k tendru nic sdělovat nechce, mluví o režimu utajení.
Jednotlivé provozní oblasti, roční objem výkonů v km a účastníci s nejnižší cenou
Provozní oblast České Budějovice – 3 840 009 – GW Bus
Provozní oblast Český Krumlov – 2 626 381 – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)
Provozní oblast Jindřichův Hradec – 3 650 654 – ČSAD Autobusy České Budějovice (busem)
Provozní oblast Písek – 2 432 577 – ?
Provozní oblast Prachatice – 2 606 546 – ČSAD Autobusy Plzeň
Provozní oblast Strakonice – 2 633 424 – ČSAD Autobusy Plzeň
Provozní oblast Tábor – 3 083 954 – ČSAD Autobusy Plzeň