(18.08.2020; Denik.cz) Liberecký kraj se připojí k návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Výzva, která poputuje vládě, požaduje také systémové reformy rozhodovacích mechanismů antimonopolního úřadu. Rafaj svými rozhodnutími kraji škodí a má prý moc pravomocí. Dočká se kraj jeho odvolání?

To, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vzbuzuje kritiku u institucí, které má hlídat, je přirozené a nevyhneme se mu žádný kontrolní subjekt. Pokud ale přeroste jeho šéf samotnou instituci a jeho rozhodnutí budí podezření, že jdou na ruku konkrétním osobám, je na čase uvažovat o jeho odchodu.

Krajům, kteří si na Rafaje několikrát stěžovaly, daly koneckonců za pravdu i české soudy, které jeho rozhodnutí ve více případech zrušily. Jeho odvolání dokonce bude řešit i premiér Babiš a ministr Hamáček s prezidentem Zemanem, ten je totiž jediný, kdo může Rafaje odvolat.

Zatím se ale neví, kdy k jednání dojde a jestli dokáží dva zmiňovaní politici vyvolat takový tlak na Zemana, že by o odvolání rozhodl dříve než Rafajovi skončí příští rok mandát.

Ve prospěch šéfa Antimonopolního úřadu hraje také fakt, že většina kauz, ve kterých figuruje a které budí podezření, figurují politici ANO a ČSSD, které byl Rafaj členem. Je tak vysoce pravděpodobné, že výzva na jeho odvolání zůstane nevyslyšena a další česká instituce bude mít pošramocenou pověst.