(03.08.2020; Cnn.iprima.cz - Články) Správa státních hmotných rezerv očekává, že bude mít do konce srpna k dispozici desítky milionů roušek i respirátorů. Pro CNN Prima NEWS to řekl předseda správy Pavel Švagr. Ten nedávno uvedl, že státní rezervy nemají aktuálně ani jednu ochrannou zdravotní pomůcku. Roušky a respirátory se do státních rezerv přesunou z části zásob jednotlivých ministerstev.


Pavel Švagr pro CNN Prima NEWS zdůraznil, že nemusí jít jen o fyzický přesun roušek a respirátorů, ale i pouze o administrativní neboli účetní přesun. „Očekáváme desítky milionů kusů roušek i respirátorů do konce srpna,” řekl v pondělí Švagr.

Že se zásoby nad vlastní dvouměsíční potřebu jednotlivých ministerstev převedou do státních rezerv, rozhodla vláda na svém posledním zasedání. A to v reakci na zprávu, že státní rezervy zejí z hlediska ochranných pomůcek prázdnotou.
Zásoby posílá i ministerstvo vnitra
Ministr vnitra Jan Hamáček nedávno vypočítal zásoby svého resortu v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Má jít například o 67 milionů roušek a 10 milionů respirátorů. Podle ministra Hamáčka jsou to zásoby na šest týdnů případné druhé vlny koronaviru.
„Rozhodnutím vlády jich byla většina převedena do Státní správy hmotných rezerv jako pohotovostní zásoba. O jejím použití rozhoduje vláda. Ministerstvo vnitra má navíc dostatečnou zásobu pro použití složkami Integrovaného záchranného systému,” uvedl v SMS pro CNN Prima NEWS Hamáček.
Nedostatek ochranných pomůcek byl problém především na počátku koronavirové epidemie na jaře a vláda nakupovala, kde se dalo.
Usnadnit vlastní nákupy ochranných prostředků chce správě státních rezerv skupina čtyř poslanců z ČSSD, ANO, SPD a KSČM. Navrhují, aby půl roku státní hmotné rezervy nemusely nakupovat zdravotnický materiál pomocí tendrů. Nelíbí se to ale například neziskové organizaci Transparency International, která se obává korupce nebo zdražování, a proti je i ministerstvo průmyslu a antimonopolní úřad. Ty říkají, že už nyní mohou státní rezervy využít v těchto případech výjimky ze zákona. Naopak ministerstvo zdravotnictví návrh vítá, vláda k němu tedy zaujala neutrální stanovisko a rozhodne až parlament.