V Praze přibude klimatizovaných tramvají

(5.11.2019/Prahatv.eu/Články/Autor:Lukáš Kubát) Všechny pražské tramvaje typu 15T budou mít klimatizaci. Rozhodli o tom pražští radní. Dovybavení celkem 124 vozů bude město stát 400 milionů korun a potrvá do roku 2021.

124 stříbrných tramvají typu 15T bude dovybaveno klimatizací. Tyto vozy totiž doposud klimatizaci nemají.

"Pokud srovnáme vybavenost tramvají klimatizacemi napříč Evropou, tak Praha byla doteď jedno z měst nejméně vybavené. Má pouze 15 %. My chceme zvýšit komfort cestujícím, chceme aby hlavně v létě netrpěli. Proto jsme se rozhodli, že zadáme Dopravnímu podniku, aby do těch 124 nových tramvají, které to umožňují, ty nové 15T, klimatizace doinstaloval," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Návrh nepodpořili radní za Spojené síly. Těm se nelíbí, že zakázka za 400 milionů korun byla přidělena bez výběrového řízení.

"Odborný posudek mluví i o tom, že tu zakázku může dodat i jiná firma, než je dceřiná firma společnosti Škoda Transportation. A zároveň právní posudek upozorňuje na možnost, že by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mohl dospět k závěru, že ta zakázka bez výběrového řízení není v pořádku. Pak by hrozila Dopravnímu podniku i pokuta," řekla Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Škoda Transportation tvrdí, že instalace klimatizace je zásah do architektury tramvaje a pokud by ji prováděla jiná firma, nemohla by Škoda Praze garantovat bezpečnostní a smluvní záruky.

"Dopravní podnik musí na to mít posudek, aby ta cena odpovídala. Takže je to nejspíše odpovídající," řekl Adam Scheinherr.

Většina stříbrných tramvají typu 15T by měla mít klimatizaci už v příštím roce. Zbytek pak do konce roku 2021.