VLS v souvislosti s kalamitou zpřístupní tendry i pro malé dodavatele

(30.10.2019/ Silvarium.cz / Lesnictví) Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v souvislosti s nárůstem kalamitních těžeb rozšiřují portfolio poptávaných služeb v rámci dynamického nákupního systému v oblasti lesnických prací a nově cílí také na menší lokální dodavatele. Novinka se týká veřejných zakázek na těžby harvestorovou technologií, přepravu dříví a likvidaci těžebních zbytků.

„Cílem je přizpůsobit systém dodavatelský služeb v jednotlivých lokalitách aktuálním potřebám tak, abychom byli schopni dynamicky a efektivně reagovat na vývoj kůrovcové kalamity i změny na trhu. Půjde o doplnění osvědčeného systému lesnických tendrů v rámci dynamického nákupního systému o dodavatele především doplňkových služeb, které jsou vhodnou příležitostí především pro střední a menší lokální dodavatele," uvedl výrobní náměstek VLS Ondřej Vybíral.

Veřejné zakázky, které jsou vhodné i pro menší dodavatele lesních prací, aktuálně VLS vypsaly na těžby dříví harvestorovou technologií, odvoz dřevní hmoty z odvozních míst v lese a jejich nakládku na železniční vagony, ale také na likvidaci zbytků po těžbě s možností odprodeje. Přesnou specifikaci poptávaných služeb zájemci naleznou na profilu zadavatele na https://www.eveza.cz/profil-zadavatele/vojenske-lesy-a-statky-cr/.

Vypsané zakázky se týkají především čtyř českých lokalit, které VLS spravují – vojenského újezdu Boletice na Šumavě, lokality Ralsko na Liberecku, Středních Brd na rozmezí Plzeňského a Středočeského kraje, a také Doupovských hor na Karlovarsku.

„Chceme navázat obchodní vztahy s regionálními dodavateli těchto služeb. Doufáme, že to povede ke zvýšení efektivity lesní výroby. Věříme, že se nová strategie osvědčí, a navážeme tak dlouhodobé obchodní vztahy," dodal ředitel VLS Petr Král.

Podle TZ VLS, red.