Nordic podal na ÚOHS stížnost kvůli síti pro záchranné sbory

Praha 19. srpna (ČTK) - Společnost Nordic Telecom zaslala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stížnost na ministerstvo vnitra kvůli zakázce na radiokomunikační síť integrovaného záchranného systému. Prodloužení fungování stávající technologie Tetrapol TDM a 3GPP chce ministerstvo zadat bez veřejné soutěže současným dodavatelům, firmám Pramacom Prague a Národní agentuře pro komunikační a informační technologie, a utratit ze státního rozpočtu 3,1 miliardy korun. Nordic to dnes oznámil v tiskové zprávě. Ministerstvo vnitra nechtělo přezkum komentovat.

"Přezkoumání argumentů společnosti Nordic Telecom, resp. další případný průběh správního řízení nebude ministerstvo vnitra blíže komentovat, je však připraveno hájit oprávněnost svého postupu právní cestou v rámci řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže," řekla ČTK Hana Malá z tiskového oddělení.
Vnitro argumentuje utajením a chce uplatnit výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Nordic Telecom považuje jeho zdůvodnění za nedostatečné a zcela v rozporu se zákonem. Proto kromě přezkumu postupu ministerstva navrhuje antimonopolnímu úřadu i vydání předběžného opatření, které zabrání v pokračování zakázky bez otevřeného výběrového řízení.
"Postup ministerstva vnitra není podle nás v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Paragraf, který si ministerstvo ke zdůvodnění vybralo, se totiž používá pro situace, kdy má být utajena samotná existence zakázky. Veřejnost však již desítky let ví, že složky Integrovaného záchranného systému využívají technologii Tetrapol a už několik let se v médiích hovoří o potřebě jeho modernizace. V tomto případě tedy není absolutně žádný důvod k utajení," uvedl mediální zástupce Nordiku Pavel Krejča.
V polovině července ministerstvo předložilo vládě na vědomí upravený návrh na tzv. modernizaci komunikační sítě pro záchranné a bezpečnostní složky státu. Z původně navrhovaných 4,4 miliardy korun snížilo objem zakázky na 3,1 miliardy a délku smlouvy z osmi na čtyři roky. Vedle prodloužení fungování stávající zastaralé technologie nabídl alternativní řešení komunikace záchranných sborů vedle Nordiku i operátor O2. Modernější komunikační sítě založené na LTE technologii oproti stávající síti umožňují nejen šifrovaný přenos hlasu, ale i většího množství dat, jako jsou fotografie, videa nebo databáze.
jsa snm mha