Sedm let po přistižení Ratha s miliony v krabici. Čeká se pravomocný rozsudek

26.06.2019 (echo24.cz/a/S7qhL/soud-by…, Zdroj:Echo24.cz / Články, Autor:Echo24)
Pražský vrchní soud má ve středu vynést první pravomocný verdikt v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (Suverenita, dříve ČSSD).

Někdejší politik v ní čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení vypisovaná Středočeským krajem, za což mu prvoinstanční soud uložil loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení. Proti verdiktu se odvolal Rath, který od počátku případu trvá na své nevině, i státní zastupitelství, které požaduje propadnutí veškerého majetku bývalého hejtmana. Pravomocné rozhodnutí má padnout po sedmi letech od Rathova zadržení.
Někdejší hejtman v úterý řekl, že si zatím není jistý, zda se vyhlášení verdiktu zúčastní. Soud již minulý týden požádal o jednání v nepřítomnosti, takže na rozsudek dorazit nemusí. Chce se nejprve poradit se svými právníky. V případě neúčasti, plánuje ještě ve středu dopoledne uspořádat tiskovou konferenci na náměstí ve středočeské Hostivici.
Bývalý politik se změnou prvoinstančního rozsudku v jeho prospěch příliš nepočítá. „Byl bych spíš překvapen, kdyby (soudci pražského vrchního soudu) nepodlehli tlaku a setrvali na svém původním právním názoru,“ zopakoval. Odvolací senát se totiž jeho případem zabýval již jednou a trest mu zrušil kvůli použití odposlechů. Na soudce se pak podle Ratha snesla vlna kritiky ze strany politiků a například prezident Miloš Zeman mluvil o kárné žalobě na předsedu senátu Petra Zelenku. Nejvyšší soud následně uvedl, že záznamy hovorů lze použít jako důkaz.
V takzvané první větvi Rathovy korupční kauzy figuruje kromě bývalého hejtmana dalších deset lidí. Machinace s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic podle obžaloby organizovali bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr. Soud je zatím nepravomocně poslal do vězení na 7,5 roku a stejně jako Rathovi jim uložil propadnutí majetku za desítky milionů korun. Také oni podali proti rozhodnutí odvolání, ve kterém žádají zrušení odsuzujícího rozsudku. Žalobci zase chtějí, aby i manželé Kottovi přišli o celý majetek.
Kottovi podle spisu brali spolu s Rathem za zajištění vítězství v tendrech úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie. Bývalého hejtmana zadržela v polovině května 2012 s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Soudy se kauzou zabývají od roku 2013.
Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení. S tříletou podmínkou odešla podnikatelka Ivana Salačová, jejíž výpověď posloužila jako klíčový důkaz. Žena se ke korupci přiznala a popsala, jak systém ovlivňování zakázek vypadal.
Krajský soud v Praze se nyní zabývá také druhou větví případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek. V této části čelí obžalobě kromě Ratha a Kottových například vysocí manažeři Metrostavu. Státní zastupitelství stíhá i firmy. Hlavní líčení začalo v lednu a je prozatím naplánováno do konce října. Soud zatím vyslechl obžalované a přehrával odposlechy. Na výpovědi svědků doposud nedošlo.