Babiš a protikorupční rejstřík: Piráti chtějí, aby soud donutil Agrofert uvádět premiéra jako majitele

26.06.2019 (archiv.ihned.cz/c1…, Zdroj:Ihned.cz / Ihned.cz - Archiv, Autor:Kateřina Frouzová, redaktorka)
Požadavek pirátů na soud týkající se holdingu Agrofert upozornil na zásadní nedostatky v neveřejném rejstříku skutečných majitelů firem. Ten má zajistit dohled nad tím, kdo získává veřejné zakázky. Piráti se na soud obrátili s žádostí, aby prověřil, zda je v pořádku, že Agrofert jako svého majitele v rejstříku neuvádí premiéra Andreje Babiše (ANO). Pokud by soud rozhodl, že Agrofert pochybil, mohl by holding přijít kvůli premiérově možnému střetu zájmů o státní zakázky v hodnotě jednotek miliard korun ročně.