Antimonopolní úřad se dále zabývá nákupem pušek pro armádu

25.06.2019 (eurozpravy.cz/domaci…, Zdroj:Eurozpravy.cz / Články, Autor:EuroZprávy.cz / ČTK)
Nákupem nových útočných pušek pro armádu se stále zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, nyní v rozkladovém řízení. V první instanci dal antimonopolní úřad za pravdu ministerstvu obrany, které chce k uzavření rámcové dohody o nákupu zbraní využít obecnou výjimku podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Vyplývá to z informací náměstka ministra Filipa Říhy na dnešním jednání sněmovního branného výboru.
Rámcovou smlouvu na dodávku až 15.200 pušek Bren s podvěsným granátometem plánovalo ministerstvo uzavřít v červenci. "V současné chvíli čekáme na druhoinstanční rozhodnutí úřadu," uvedl Říha, podle kterého antimonopolní úřad nemá pro jeho vydání lhůtu. Úřad zakázku v hodnotě asi 2,2 miliardy korun pro Českou zbrojovku posuzuje z podnětu společnosti MPI CZ.
"Jsme zcela přesvědčeni o tom, že druhá instance, tedy rozkladová, přisvědčí závěru první instance," zdůraznil náměstek. Podotkl, že pokud by proti konečnému rozhodnutí antimonopolního úřadu padla žaloba, nebude mít odkladný účinek.
Soudní řízení by mohlo podle Říhy trvat několik let. Dodávky pušek ministerstvo plánuje od letošního roku do roku 2025.