Úřad odhalil další kartel ve veřejných zakázkách, dodavatelé AV techniky zaplatí přes 800 000 Kč

25.06.2019 (www.uohs.cz/cs/informacni…, Zdroj:UOHS.cz / Tiskové zprávy)
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím společnostem BusinessCom a.s. a Nowatron Elektronik, spol. s r. o., pokuty v celkové výši 837 000 Kč za kartelovou dohodu typu bid rigging.

Rozhodnutí již je pravomocné.
Výše uvedení soutěžitelé uzavřeli zakázanou dohodu typu bid rigging tím, že v roce 2017 koordinovali svou účast a nabídky do výběrového řízení (i) k veřejné zakázce „Úprava řečnických stolků MPO“ pro Ministerstvo průmyslu a obchodu a (ii) k veřejné zakázce „Obnova a doplnění AV techniky“ pro Národní Galerii v Praze. Společnosti dosáhly slaďováním svých nabídek toho, že v obou výběrových řízeních zvítězila společnost BusinessCom.
Úřad zahájil správní řízení v dubnu 2018, a to na základě e-mailové korespondence mezi oběma společnostmi, kterou zajistil při místním šetření v jiném správním řízení.
Společnosti využily procedury narovnání, za což jim byly sníženy pokuty o 20 %. Výsledná pokuta pro společnost BusinessCom činí 318 000 Kč, pro společnost Nowatron činí 519 000 Kč.
Tiskové oddělení ÚOHS
19/057/HS023