Soud začne projednávat odvolání v první větvi Rathovy kauzy

Praha 10. června (ČTK) - U pražského vrchního soudu dnes začne odvolací jednání v takzvané první větvi korupčního případu bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Obžaloba v ní viní někdejšího politika a dalších deset lidí z přijímání úplatků, uplácení a manipulace výběrových řízení vypisovaných Středočeským krajem.

Rath dostal loni v červnu nepravomocný trest 8,5 roku vězení. O rok nižší trest vyměřil prvoinstanční soud bývalé ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové a jejímu manželovi Petrovi, kteří podle spisu patřili k hlavním organizátorům celého případu.
Pražský vrchní soud se bude případem zabývat již podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz. Odvolací jednání se bude zabývat tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici, nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory nebo kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice. Za zajištění vítězství v soutěži brali Kottovi s Rathem podle obžaloby úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů, pak je zatkla policie.
Spolu s Rathem a Kottovými v první části případu vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Soud jim udělil nepodmíněné i podmíněné tresty vězení.
ado mha