NSS zrušil pokutu 450.000 korun pro Nemocnici Znojmo

Brno 5. června (ČTK) - Nejvyšší správní soud zrušil pokutu 450.000 korun, kterou Nemocnici Znojmo uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v tendrech na inženýrskou činnost a při pořízení magnetické rezonance v roce 2008. ČTK to zjistila z úřední desky soudu.
Nejvyšší správní soud zrušil jak rozsudek Krajského soudu v Brně, který dal ÚOHS za pravdu, tak samotné rozhodnutí úřadu z roku 2014 a vrátil ÚOHS případ k novému posouzení. Pokutu už nemocnice musela zaplatit.

ÚOHS se v obou případech nelíbil způsob hodnocení podle plánu jakosti. Nemocnice podle něj postupovala netransparentně a její postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. "Ze zadávací dokumentace jednoznačně nevyplývá, jaký plán jakosti by byl hodnocen jako vhodnější, ani jakým způsobem by zadavatel rozhodoval o přiřazení konkrétního počtu bodů za jednotlivé části plánu," uvedl už dříve v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Podle něj měla nemocnice popsat svoje požadavky dostatečně podrobně, aby firmy věděly, jak mají plán jakosti připravit a jak jej bude nemocnice posuzovat. Inženýrská činnost související s druhou etapou rekonstrukce nemocnice vyšla zhruba na tři miliony korun, pořízení magnetické rezonance stálo 45 milionů včetně DPH.
Rozhodnutí ÚOHS se Nemocnice Znojmo bránila žalobou u Krajského soudu v Brně, ten dal ale za pravdu ÚOHS a pokutu potvrdil. Nejvyšší správní soud teď celý případ vrací na začátek.
Pokutu už nemocnice musela zaplatit v roce 2014, kdy nabylo právní moci rozhodnutí předsedy ÚOHS. Pokud při opětovném posouzení úřad případ přehodnotí a pokutu zruší, peníze se nemocnici vrátí.
ska jw