Soud zamítl žalobu krajského holdingu na exnáměstka Všetečku

Hradec Králové 22. května (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu krajského zdravotnického holdingu na bývalého náměstka hejtmana Rostislava Všetečku. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se domáhal náhrady škody ve výši 300.000 korun. Nárok holdingu je podle soudu promlčený. Naopak žalobce by měl zaplatit Všetečkovi soudní výlohy ve výši 47.000 korun.

Rozhodnutí soudu není pravomocné, strany se mohou odvolat k pražském vrchnímu soudu. Všetečka rozhodnutí soudu přivítal. Zástupci holdingu se vyhlášení rozhodnutí nezúčastnili.
Požadováná částka 300.000 korun je ve stejné výši jako pokuta, kterou holding dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a před šesti lety ji potvrdil brněnský krajský soud. Všetečka, který byl ve vedení kraje v éře hejtmana Pavla Bradíka (ODS), ve funkci předsedy představenstva podle žaloby způsobil krajské společnosti zdravotnický holding škody při uzavírání smluv na plnění veřejných zakázek. Chyby holdingu se týkaly tendru na nákup techniky.
"Soud vyšel ze závěru, že nárok, který žalobce uplatňoval, je promlčen," řekl soudce Jiří Kratochvíl. Běh promlčecí lhůty začal podle něj v roce 2013, když se žalobce o pokutě od UOHS dozvěděl a kdy částku vyměřenou úřadem uhradil. Navíc během dokazování krajský soud dospěl k závěru, že podaná žaloba byla nedůvodná. "Soudu tak nezbývalo nic jiného než žalobu zamítnout," uvedl Kratochvíl.
Všetečka uvedl, že se potvrdilo to, co říká v podstatě deset let. "Že po volbách potřeboval někdo bič na relativně schopné manažery," řekl novinářům. Podle něj ho popotahování po soudech a očerňování v médiích stálo deset let života a problémy v profesním životě. Obvinění opakovaně odmítl. "Kamkoli jsem se přihlásil do firmy, tak (jsem slyšel, že) stíhaného a takhle zprofanovaného člověka nemůžeme zaměstnat, abychom si neuškodili," dodal někdejší hejtmanův náměstek.
Pokuta od ÚOHS byla za to, že holding chyboval při veřejných zakázkách z let 2007 a 2008 v hodnotě 35 milionů korun. Způsob zadání zakázek podle antimonopolního úřadu omezil soutěžní prostředí. V rozporu se zákonem holding rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do nějž zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení. Zakázky se týkaly například ultrazvukových přístrojů, hematologických analyzátorů a další zdravotnické techniky. Antimonopolní úřad našel pochybení v šesti zakázkách. Holding v minulosti označil pokutu za nepřiměřenou, společnost ji v roce 2013 zaplatila.
Všetečka není v souvislosti s působením v holdingu u soudu poprvé. Hradecký krajský soud v listopadu Všetečku pravomocným verdiktem zprostil obžaloby, která se týkala smlouvy na nákup rentgenů pro nemocnice hradeckého kraje, již Všetečka podepsal v roce 2008. Obžalovaný byl z porušování povinnosti při správě cizího majetku.
Tomáš Kučera hj