Bývalému radnímu uložil soud za korupci podmínku

Praha 22. května (ČTK) - Vrchní soud v Praze dnes zrušil pětiletý trest pro bývalého radního Libereckého kraje za ČSSD Zdeňka Bursu za korupci. Místo něj mu uložil tříletou podmínku se čtyřletým odkladem. ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Simona Heranová. Bursa také podle verdiktu musí zaplatit 500.000 korun jako peněžitý trest, jinak stráví ve vězení 2,5 roku. Dnešní rozsudek je pravomocný.

Bursa čelil obžalobě z korupce v souvislosti s veřejnou zakázkou za 19,5 milionu na zlepšení vytápění 19 krajských příspěvkových organizací, kterou získala liberecká firma jeho spolustraníka Petra Lajtkepa, podle spisu si řekl o téměř milionový úplatek. V soutěži byla podle podkladů z krajského úřadu jedinou přihlášenou firmou. V krajské radě byl Bursa v letech 2008 až 2012 a u této zakázky i předsedou hodnotící komise.
Klíčovým důkazem v případu byla nahrávka, kterou při jednání s Bursou pořídil Lajtkep. Z nahrávky, jež se přehrávala u soudu, tehdy údajně vyplynulo, že se výše úplatku měla pohybovat mezi pěti až deseti procenty. Bursova advokátka v minulosti žádala, aby se k ní nepřihlíželo, neboť byla pořízena nezákonně, liberecký krajský soud to ale v únoru, kdy vynesl rozsudek, odmítl. Bursa sám žádné protiprávní jednání nepřiznal a jeho advokátka žádala u krajského soudu zproštění obžaloby.
Lajtkep si jednání na krajském úřadě nahrál kvůli vnitrostranickému boji uvnitř ČSSD. Obával se toho, že chce Bursa na něj získat nějaký kompromitující materiál. Kriminalisté nahrávku od něj získali až v roce 2016 při vyšetřování jiného případu, ve kterém jsou obžalovaní jiní členové ČSSD z Libereckého kraje.
Vrchní soud se případem zabýval podruhé. V prvním případě zrušil osvobozující rozsudek krajského soudu s tím, že po právní stránce je nutné Bursovo jednání považovat za protiprávní a společensky škodlivé.
ana snm