ŘSD se seznámí s nabídkami na audit mýtného systému

Praha 17. května (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo obálky s nabídkami uchazečů o audit nového mýtného systému, který bude provozovat konsorcium společností CzechToll/SkyToll. Nabídky však zatím úřad nezveřejnil, jeden z uchazečů totiž podal odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Cenu desetiletého kontraktu na kontrolu fungování mýta úřad při zahájení tendru odhadl na 495 milionů korun.

Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.
Detaily podaných nabídek tak silničáři zatím konkretizovat nechtějí, podle úřadu by se tím zvýšilo riziko zrušení celé soutěže. Konkrétní nabídky by měly být známy po vyřešení odvolání na ÚOHS.
Náklady na kontrolu fungování mýta jsou až o polovinu vyšší než u současného systému. Hlavním důvodem nárůstu ceny je rozšíření mýta o téměř 870 kilometrů silnic první třídy. Vedle toho se rozšíří i některé činnosti auditora a jejich náročnost.
Nezávislý auditor by měl vykonávat expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření následně stanoví účinnost mýta. Ta podle současného správce mýta společnosti Kapsch nyní dosahuje 99,7 procenta. Budoucí provozovatel mýta společnost CzechToll uvedla, že při prvních testech nového systému byla úspěšnost detekce nové palubní jednotky ve vymezených mýtných úsecích také kolem 99,7 procenta.
Část silnic první třídy, o které se systém příští rok rozroste, bude pravděpodobně s nulovou sazbou. Kraje si ji přejí zavést na zhruba 600 kilometrech. Supervizor však bude funkčnost mýta kontrolovat i na těchto úsecích, protože mýtný systém na nich bude i přes nulové poplatky řidičů zaveden.
Nový provozovatel CzechToll zvítězil v tendru na provozovatele mýtného systému s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Vystřídá současného správce mýta, rakouskou firmu Kapsch. Dosavadní mikrovlnnou technologii nahradí satelitní systém. Elektronické mýtné pro kamiony bylo v Česku spuštěno v roce 2007.
sip jw mal