Tendr FN Olomouc na prádlo vyhrál s cenou 115 mil. Kč Renatex

Olomouc 13. května (ČTK) - Výběrové řízení na dodávku nových nemocničních oděvů a prádla pro lékaře, zdravotnický personál i pacienty Fakultní nemocnice Olomouc vyhrála ostravská firma Renatex CZ, která v konkurenci dalších dvou uchazečů uspěla s nabídnutou cenou necelých 115 milionů korun. ČTK dnes informaci získala z věstníku veřejných zakázek. FN Olomouc výměnu nemocničních textilií zahájila v dubnu a ukončit ji chce v závěru roku.

"Jedním z hlavních cílů prováděných změn je sjednocení oděvu zaměstnanců nemocnice. V tom novém by se měli cítit lépe, má hezčí střih a zároveň je univerzálnější. Materiál kombinuje syntetické vlákno a bavlnu, základem je bílá barva a jednotlivé profese budou odlišovat barevné proužky na rukávech, kapsách a límečku," sdělil dnes ČTK vedoucí hospodářsko-technické správy FN Olomouc Vladimír Olejníček.
Jiný pracovní úbor tak dostanou nelékařští zdravotničtí pracovníci a jiný lékaři. "Pacientům to mimo jiné pomůže lépe rozlišit, s kým právě vstupují do kontaktu. Na některých specializovaných pracovištích, jako jsou typicky jednotky intenzivní péče, nadále zůstanou z praktických důvodů zachovány odlišné barevné kombinace oděvů," podotkl Olejníček, podle kterého se do výbavy zdravotních sester vrátí šaty.
Nové budou ve FN Olomouc také všechny lůžkoviny, které jsou stejně jako pleny vyrobeny ze stoprocentní bavlny. "Hezčí a pohodlnější košile, pyžama a župany obdrží rovněž hospitalizovaní pacienti, samozřejmě pokud si z domova nepřinesou prádlo vlastní, na které jsou zvyklí," uvedl Olejníček.
Nové pracovní úbory už mají například pracovníci porodnicko-gynekologické kliniky FN Olomouc.
FN Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, na 1200 lůžek a 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. FN Olomouc patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.
beh dr