Nemocnice Náchod posunula podání nabídek na magnetickou rezonanci

Hradec Králové 13. května (ČTK) - Krajská Oblastní nemocnice Náchod posunula termín pro podání nabídek do padesátimilionového tendru na magnetickou rezonanci z 6. na 22. května. Současný tendr byl vypsán na konci března a je již třetí v pořadí. Předchozí dvě soutěže nemocnice z různých důvodů zrušila. Zrušení druhého tendru řešil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli tendru se dostali do sporu poslanci Pavel Plzák (ANO) a Jan Birke (ČSSD).

Nemocnice lhůtu pro podání nabídek prodloužila kvůli námitce účastníka řízení. "Námitkám, které se týkaly smlouvy o dílo, bylo vyhověno. Nově byl doplněn výkaz výměr," řekla ČTK mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová. Prodloužení lhůty podle nemocnice tendr nijak neohrožuje. "I nadále počítáme s jeho zdárným průběhem," uvedla mluvčí.
Opakování tendru v březnu na zasedání krajského zastupitelstva kritizoval poslanec Plzák. Opakování soutěže dal do svislosti s tím, že v nich údajně nevyhrála "preferovaná firma". Záležitost přirovnal k takzvané karlovarské losovačce. Nemocnice Plzákovy výhrady odmítla a uvedla, že v zakázce postupovala transparentně. Starosta Náchoda a poslanec Birke minulý týden Plzákovy výroky označil za křivá obvinění a vyzval jej k omluvě. "Je naprosto nepřípustné, aby se takto choval veřejný činitel," uvedl Birke.
Plzák dnes ČTK řekl, že výběr nepovažuje za standardní, když byla soutěž dvakrát zrušena a nabrala tak více než roční skluz. Odmítl, že by svými výroky někoho křivě obvinil. Uvedl, že na zastupitelstvu chtěl na celý problém s táhnoucím se výběrem rezonance upozornit.
První tendr na magnetickou rezonanci a stavební úpravy nemocnice vypsala v lednu 2018 a nabídky podaly společnosti Philips Česká republika a Siemens Healthcare. Řízení nemocnice v červenci 2018 zrušila. Zdůvodnila to odlišným technickým řešení nabídek, jejichž výhodnost nešlo relevantně posoudit. Druhý tendr byl vypsán v srpnu 2018. Nemocnice jej pro nejednoznačnost zadávacích podmínek zrušila v lednu 2019. I tohoto řízení se účastnily firmy Philips a Siemens.
Proti zrušení druhého tendru podal jeden z účastníků soutěže námitku k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad výhrady stěžovatele zamítl a postup nemocnice potvrdil. Po úpravách zadávacích podmínek nemocnice zakázku na konci března vypsala potřetí.
Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli a magnetická rezonance jí chybí. Pacienti z Náchodska musejí dojíždět na vyšetření do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na pořízení rezonance má nemocnice od kraje schválenou dotaci 46 milionů korun.
V nemocnici Trutnov od minulého týdne funguje nová magnetická rezonance, která nahradila více než deset let staré zařízení. Dodavatelem rezonance do Trutnova byla firma Siemens. Náklady na novou magnetickou rezonanci, rentgen a stavební úpravy v Trutnově dosáhly 34 milionů korun.
Zdeněk Rychtera dr