Soud kvůli tendru na náchodskou nemocnici začne v červnu

Hradec Králové 13. května (ČTK) - Krajský soud v Hradci Králové začne 25. června projednávat případ dvou mužů obžalovaných kvůli pokusu o manipulaci miliardové zakázky na přestavbu náchodské nemocnice.

Obžalovaní jsou bývalý vedoucí odboru investic Královéhradeckého kraje a externí poradce pro investice. Na úřadě již nepracují. Státní zástupce je viní z pokusu o trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a zneužití pravomoci úřední osoby. ČTK to dnes řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.
Hlavní líčení je naplánované na 25. až 27. června a také na 1. až 3. července. Kauzu bude řešit senát předsedy Miroslava Mjartana.
"Mělo k tomu dojít při realizaci takzvané významné veřejné zakázky projektu Modernizace a dostavby Oblastní nemocnice Náchod I. etapa v předpokládané hodnotě 1,19 miliardy korun bez DPH," řekl ČTK Kulhánek.
Za trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě hrozí dva až osm let vězení a u druhého trestného činu je trestní sazba pět až 12 let odnětí svobody.
Na hradeckém hejtmanství i dalších místech zasahovali detektivové 22. a 23. září 2016 a zajistili tam 15 počítačů, desítku disků a další věci. Policisté zasahovali ještě před otvíráním obálek v tendru na přestavbu náchodské nemocnice. Kraj po policejním zásahu otvírání obálek opakovaně posunul a nové vedení kraje 15. prosince 2016 rozhodlo o zrušení třetího tendru. Kraji se stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži.
Stavbu nemocnice kraj připravoval mnoho let. Podle původních plánů se mělo začít stavět již v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015.
Přestavba nemocnice za 1,344 miliardy korun bez DPH je největším současným investičním projektem kraje. Stavba začala loni v dubnu a odehrává se za plného provozu nemocnice. Hotovo by mělo být v polovině roku 2020.
ku sd