Chlumčany u Plzně opravily kapli a postaví nový pečovatelský dům

Chlumčany (Plzeňsko) 13. května (ČTK) - Chlumčany na Plzeňsku dokončily dvouletou opravu kaple Panny Marie Pomocné ze více než šest milionů korun. Nasvícená dominanta, jejíž šerpu se sedmi hvězdami má obec ve znaku, opět slouží k církevním obřadům. Obec s 2400 obyvateli dále letos postaví nový dům s pečovatelskou službou, také za více než šest milionů korun. ČTK to řekla Vladimíra Štejrová (Pro rozvoj obce Chlumčany), starostka obce se zhruba 35milionovým rozpočtem.

Obec nechala opravit krovy kaple, omítky a fasádu, pozlatit tubus věže, a zčásti opravila varhany. Kaple pro zhruba 50 lidí je na kopci a je vidět zdálky. Nasvícená dominanta patří obci, mobiliář církvi. Obec nechala ještě za víc než 100.000 Kč opravit dva zvony včetně elektrických rozvodů. Lze je tak ovládat zdálky mobilem. "Litická koinonia tam koná každý měsíc pravidelné mše" uvedla starostka. Litická koinonia je křesťanské sdružení. Mše byly dosud dva roky přerušené kvůli opravám. "Teď se tam život vrací. Pořádají se tam svatby, pohřby, dětský sbor má zpívání," řekla.
Zahajovanou stavbu domu s pečovatelskou službou, letošní největší investici obce, budou tvořit přízemní bungalovy se šesti byty, terasami a společenskou místností se zázemím. Vznikne na velké zahradě současného pečovatelského domu v Nerudově ulici, který obec v budoucnu opraví. Nový dům bude bezbariérový s přístupem z terénu. Chlumčany ho zaplatí celý ze své kasy. Dotační podmínky byly podle starostky tak náročné, že by ho za nich obec nedokázala provozovat
Stavbu zbrzdil nový zákon o veřejných zakázkách. "S náklady nad šest milionů už jsme spadli do zakázek minimálního rozsahu," řekla Štejrová. Podle zákona musí obec výběrové řízení na takový projekt administrovat elektronicky. Musela předělat plány do elektronické podoby a zveřejnit nabídku na portálu veřejných zakázek.
Současný dům s pečovatelskou službou se šesti byty má nevyhovujícími podmínky. Chybí tam společenská místnost a sociální zařízení je na chodbě.
Václav Prokš sd