Piráti navrhnou elektronické vedení stavebních deníků

Praha 9. května (ČTK) - Poslanci Pirátů předloží příští týden návrh, podle kterého by u staveb vznikajících na základě zákona o veřejných zakázkách v budoucnosti byla povinnost vést stavební deník v elektronické podobě. Novela, která by to uzákonila, má podporu KDU-ČSL, STAN a některých poslanců ANO a SPD. Piráti upozornili, že stavební zakázky činí zhruba 15 procent všech veřejných výdajů.

Stavební deník je písemným záznamem o průběhu stavby, ve kterém mají být obsaženy informace o osobách pracujících na staveništi, klimatických podmínkách, provedených pracích a dodávkách materiálů. Přístupný by měl být na staveništi všem oprávněným osobám, záznamy se mají provádět průběžně každý den a nelze vynechávat volná místa.
Poslanec Ondřej Polanský (Piráti) upozornil, že praxe je většinou jiná. "Standardní prohřešky, které se dnes odehrávají, jsou především vynechávání prázdných míst pro pozdější vpisy, antedatování, přepisy, vedení více deníků. Bohužel neexistuje nástroj, který by to napravoval," uvedl. Loni směřovalo podle Pirátů do veřejných staveb 220 miliard korun.
Elektronické vedení deníků by podle Pirátů mělo prakticky nulové náklady, ale umožnilo by přidávání obrazových příloh, automatickou dostupnost či dálkový přístup. Piráti si od deníků slibují zefektivnění, zrychlení a centralizaci kontroly stavebních prací. "V minulosti se odehrálo několik případů, kdy při havárii stavební deník záhadně zmizel a investor - stát - se tak dostal do slepé uličky, kdy není schopen dílo reklamovat, ani se soudit," dodal Polanský.
jzf opm rot