ŘSD otevře obálky uchazečů o kontrolu mýtného systému 17. května

Praha 3. května (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) posunulo termín pro podávání nabídek na auditora nového mýtného systému konsorcia společností CzechToll/SkyToll. Obálky s nabídkami uchazečů bude místo dneška otevírat až 17. května. Předpokládaná cena desetiletého kontraktu je 495 milionů korun. Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2

100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

Posunutí termínu potvrdil ČTK mluvčí silničářů Jan Rýdl, jde podle něj o standardní postup, který v obdobných případech slouží například k dovysvětlení některých podmínek pro uchazeče. Posunutí termínu zakázky povoluje i zákon.

Cena za kontrolu fungování mýta je zhruba o polovinu vyšší než u současného systému. Důvodem je především rozšíření systému o přibližně 870 kilometrů silnic první třídy. Rozšířit by se měly také činnosti auditora a jejich náročnost.

Nezávislý auditor by měl vykonávat expertní kontrolu dat o provozu vozidel v mýtném systému. Podle výsledků měření následně stanoví účinnost mýta. Podle současného správce mýta, společnosti Kapsch, nyní dosahuje 99,7 procenta.

Nový provozovatel CzechToll zvítězil v tendru na provozovatele mýtného systému s nabídkou 10,75 miliardy korun za deset let provozu. Vystřídá rakouskou firmu Kapsch. Dosavadní mikrovlnnou technologii nahradí satelitní systém. Elektronické mýtné pro kamiony bylo v Česku spuštěno v roce 2007.

sip snm