Objem veřejných zakázek do dubna klesl o 9,4 pct na 100,6 mld. Kč

Praha 2. května (ČTK) - Veřejní investoři v Česku zadali letos v prvním čtvrtletí 7595 zakázek za 100,6 miliardy korun. Hodnota meziročně klesla o 9,4 procenta, počet se zvýšil o necelou pětinu. Objem nově vypsaných veřejných zakázek vzrostl zhruba o desetinu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti CEEC Research, které má ČTK k dispozici.

Největší objem veřejných zakázek připadá dlouhodobě na stavebnictví, do konce března to podle údajů společnosti IS byla necelá polovina. Hodnota šesti zadaných zakázek překročila v prvních třech měsících miliardu korun. Největší byla výstavba úseku obchvatu Českých Budějovic v úseku Hodějovice - Třebonín za 7,02 miliardy korun. Ředitelství silnic a dálnic ČR ji zadalo slovensko-italskému sdružení Doprastav-Salini Impregilo.
"Domnívám se, že ochlazení a pokles příležitostí je již zcela aktuální. Na druhou stranu je zde velký potenciál zásoby práce jak u veřejných, tak privátních zadavatelů. Veřejní zadavatelé z důvodu delšího schvalování rozpočtů nedokázali donedávna v řadě případů kopírovat cenovou hladinu trhu, což vedlo k nabídkám nad jejich rozpočtovými možnostmi a následnému rušení výběrových řízení. Situace se již ale pomalu narovnává," uvedl člen představenstva společnosti Winning Group Ondřej Blaho.
Hodnota nově vypsaných veřejných zakázek do konce března vzrostla o 8,8 procenta na 79,4 miliardy korun. Počet se snížil o 14 procent na 1945. Největší zakázku za 4,1 miliardy korun v březnu vypsal Dopravní podnik hlavního města Prahy na dodávky motorové nafty.
Za celý loňský rok vzrostla hodnota zadaných veřejných zakázek meziročně o 44 procent na 495,5 miliardy korun. Počet se zvýšil o 15,6 procenta na 31.428. Objem nově vypsaných zakázek vzrostl meziročně o třetinu na 453 miliard korun.
ciz mal