Portál Czechiana za 450 milionů má zpřístupnit kulturní dědictví

Praha 23. dubna (ČTK) - Stát chce lidem na internetu umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuálním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Vzniknout má národní informační kulturní portál Czechiana, jehož ostrý provoz má začít na konci října příštího roku. Rozpočet projektu je téměř 449,5 milionu korun, částečně ho zaplatí evropské fondy, vyplývá z webu ministerstva kultury.

Ministerstvo aktuálně vypsalo tendr na vybudování portálu, vyplývá z věstníku veřejných zakázek.
"Zpřístupněny pro uživatele budou fotografie, obrazy, mapy, kresby, knihy, noviny, dopisy, deníky, archivní materiály, filmy, audiovizuální díla, záznamy televizního a rozhlasového vysílání, nahrávky mluveného slova, hudba," informuje o projektu ministerstvo kultury. Podklady budou do systému dodávat Národní památkový ústav, Národní muzeum, Národní knihovna, Národní galerie, Národní filmový archiv a Moravská zemská knihovna.
Technicky bude portál Czechiana pouze přesměrovávat požadavky na vyhledání konkrétního díla na instituce, odkud materiály pocházejí. "Problematika děl, která podléhají autorským právům, bude řešena typickým mezinárodním řešením, kdy je takto chráněné dílo zobrazeno jen v náhledu či nízkém rozlišení," uvedlo ministerstvo. Portál navazuje na projekt Evropské komise nazvaný Europeana, v němž by měla být v budoucnu přístupná všechna volně šiřitelná kulturní díla unijních zemí.
Podle zadání tendru má portál Czechiana zajišťovat systematický centrální sběr a ověřování dat o objektech národního kulturního dědictví a jejich prezentaci pro odborníky i veřejnost. Vzniknout má archiv kulturních objektů, kde bude kulturní dědictví bezpečně a dlouhodobě uloženo v digitální podobě. Zakázka má trvat zhruba šest let, odhadovaná hodnota je 296,2 milionu korun.
Projekt Czechiana podle ministerstva vychází z programového prohlášení vlády, v němž se kabinet zavazuje prosadit nový model prezentace České republiky v zahraničí. "Zároveň se jedná o strategický záměr zařazený do širšího komplexu projektů eGovernmentu pro období 2014 až 2020," doplnil úřad.
V dalším tendru ministerstvo kultury poptává vytvoření nového rejstříku církví a náboženských společností. Za 58,3 milionu korun na pět let má vzniknout systém, který bude možné v budoucnu snadno rozšířit.
dvd mha