Nemocnice Náchod řeší třetí tendr na rezonanci, uzávěrka je 6. 5.

Náchod 16. dubna (ČTK) - Krajská Oblastní nemocnice Náchod může pokračovat ve třetím výběrovém řízení na dodavatele magnetické rezonance za odhadovaných 51 milionů korun. Proti zrušení druhého tendru podal jeden z účastníků soutěže námitku k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Antimonopolní úřad nyní výhrady stěžovatele zamítl a postup nemocnice potvrdil.

Termín pro odevzdání nabídek do třetího tendru je 6. května. ČTK to dnes řekla mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Magdaléna Doležalová.
První tendr na magnetickou rezonanci a stavební úpravy nemocnice vypsala v lednu 2018 a nabídky podaly společnosti Philips Česká republika a Siemens Healthcare. Řízení nemocnice v červenci 2018 zrušila. Zdůvodnila to odlišným technickým řešení nabídek, jejichž výhodnost nešlo relevantně posoudit. Druhý tendr byl vypsán v srpnu 2018. Nemocnice jej pro nejednoznačnost zadávacích podmínek zrušila v lednu 2019. I tohoto řízení se účastnily firmy Philips a Siemens. Po úpravách zadávacích podmínek nemocnice zakázku na konci letošního března vypsala potřetí.
"Nemocnice (druhou) zakázku zrušila kvůli pochybnostem, zda zadáním týkajícím se technických parametrů nediskriminovala ostatní zájemce," uvedla Doležalová. Ve druhém tendru při hodnocení nabídky s nižší cenou vznikly podle nemocnice nejasnosti u technických parametrů. Účastník soutěže k tomu podle nemocnice podal ne zcela jednoznačné vysvětlení. "Po několika dalších dotazech a vysvětleních vznikla na straně zadavatele pochybnost o úplné jednoznačnosti nastavených zadávacích podmínek. Proto zadavatel rozhodl o zrušení zadávacího řízení," uvedl technický náměstek nemocnice Miroslav Bůžek.
Postup náchodské nemocnice nedávno kritizoval poslanec Pavel Plzák (ANO). K opakováním tendru uvedl, že to "vypadá, že se bude soutěžit tak dlouho, dokud nevyhraje správný uchazeč". Nemocnice Plzákovy výhrady odmítla a uvedla, že v zakázce postupovala transparentně.
Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli a magnetická rezonance jí chybí. Pacienti z Náchodska musejí dojíždět na vyšetření buď do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Na pořízení rezonance má nemocnice od kraje schválenou dotaci 46 milionů korun.
V nemocnici Trutnov od minulého týdne funguje nová magnetická rezonance, která nahradila více než deset let staré zařízení. Dodavatelem rezonance do Trutnova byla firma Siemens. Náklady na novou magnetickou rezonanci, rentgen a stavební úpravy v Trutnově dosáhly 34 milionů korun.
Zdeněk Rychtera dr