Pokuta 80.000 pro FN Olomouc od ÚOHS platí, rozhodl soud

Brno 1. dubna (ČTK) - Krajský soud v Brně zamítl žalobu Fakultní nemocnice Olomouc, kterou se bránila pokutě 80.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ČTK to zjistila z úřední desky soudu. Nemocnice dostala pokutu za dvě výběrová řízení z roku 2009.

Týkala se systému navigované bronchoskopie v hodnotě dva miliony korun a multifunkčního systému operačních sálů pro endoskopické operování za téměř sedm milionů korun.
"Soudní rozhodnutí Fakultní nemocnice Olomouc zatím neobdržela. Jakmile jej obdrží a seznámí se s ním, zváží podání kasační stížnosti," řekl dnes ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.
V prvním případě nemocnice postupovala bez otevřeného tendru a uzavřela smlouvu rovnou se společností Medinet. Od firmy dostala za dva miliony korun systém navigované bronchoskopie pro vedení endoskopických nástrojů k předem stanoveným cílům v dýchacích cestách pacientů.
V druhém tendru měla nemocnice podle ÚOHS vyloučit společnost Timed, která jako zahraniční dodavatel nesplnila kvalifikaci v požadovaném rozsahu. Tato chyba mohla podle úřadu podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Timed byl jedinou firmou, která doručila nabídku a nemocnice s ní uzavřela smlouvu ve výši sedm milionů korun.
Úřad v první instanci rozhodl v roce 2014, o rok později rozhodnutí potvrdil i předseda úřadu Petr Rafaj. Pokutu už musela nemocnice zaplatit, žaloba na ni neměla odkladný účinek. Proti rozhodnutí brněnského krajského soudu se může nemocnice bránit právě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.
ska sd hj