K návrhu na vymáhání pokut po úřednících je vláda neutrální

Praha 18. března (ČTK) - Vláda chce dát ve Sněmovně prostor pro debatu o možnosti státu vymáhat po jeho úřednících pokuty, které za jejich pochybení udělily jiné úřady. Postavila se proto dnes k návrhu Pirátů neutrálně. Novináře o tom na tiskové konferenci po zasedání kabinetu informoval ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO).

Piráti v novele zákona o majetku státu navrhli, aby státní úřad mohl vymoci náhradu škody i za pokutu, kterou dostal za porušení předpisů od jiné státní instituce. Jde například o postihy od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za přestoupení zákona o zadávání veřejných zakázek. Nyní tyto pokuty podle soudů nelze za škodu pokládat, protože stát je platí v podstatě sám sobě.
Novela by stanovila, že pro účely uplatňování odpovědnosti za škodu by se na organizační složky státu hledělo jako na samostatné právnické osoby. Úřady by navíc musely v případě škody ihned posoudit uplatnění nároku na náhradu a vyhotovit o tom zápis.
Ministerstvo financí novelu označilo za nesystémovou, nevhodnou a věcně nadbytečnou. Ministerstvo spravedlnosti pokládá novelu za neúplnou, neboť nepostihuje situaci, kdy v době ukončení šetření o odškodnění nejsou splněny zákonné podmínky pro vznik nároku státu na náhradu.
Ministerstvo vnitra ve svém stanovisku mimo jiné uvedlo, že "z pracovněprávních předpisů nevyplývá povinnost zaměstnavatele požadovat náhradu škody". Ministerstvo práce, které se k novele postavilo neutrálně, zase uvedlo, že "po zaměstnanci lze už nyní vymáhat odpovědnost za škodu nebo ho za porušení služební kázně potrestat".
rem jw