Ústí nad Labem vybere dodavatele elektřiny přes burzu

Ústí nad Labem 2. března (ČTK) - Ústí nad Labem připravuje vyhlášení veřejné zakázky na dodávku elektrické energie, předpokládaná hodnota je 26 milionů korun. Soutěž se uskuteční prostřednictvím komoditní burzy, magistrát tím chce ušetřit. ČTK to řekla náměstkyně primátora Věra Nechybová (UFO).

Město spravuje 225 odběrných míst nízkého napětí a deset míst vysokého napětí ve svých příspěvkových organizacích a městských institucích ve čtyřech obvodech. Požaduje odběr přibližně 22.400 megawatthodin elektrické energie. Součástí zakázky je zajištění souvisejících distribučních a systémových služeb.
Elektřinu chce město nakoupit pro období od půlnoci 1. ledna 2020 do půlnoci 31. prosince 2021. "V minulosti už jsme takto dodavatele vybírali a tato forma se nám osvědčila," uvedla Nechybová. Poprvé město přes burzu vybíralo dodavatele elektřiny v roce 2012 a znovu v roce 2015 a v roce 2018.
Mezi největší odběratele města patří zoologická zahrada, dále Kulturní středisko města Ústí nad Labem, Městské služby města Ústí nad Labem, Dům kultury a Severočeské divadlo. Spolu s nimi budou elektřinu od dodavatele vybraného městem dostávat také základní školy a školky, budovy magistrátu, domovy pro seniory nebo Činoherní studio.
Elektřinu i plyn na burze kupuje také Ústecký kraj. Za roky 2016 a 2017 úspora díky koupi přes burzu činila podle hejtmanství 44 milionů korun, z toho 25 milionů tvořil pokles nákladů na zemní plyn a zbytek úspora za elektřinu. Nákupem energií pro roky 2018 a 2019 na komoditní burze ušetřil kraj 12 milionů korun.
fir dvd