Plzeňský kraj chce pomoci Nemocnici Sušice, která patří městu

Sušice (Klatovsko) 26. února (ČTK) - Plzeňský kraj chce pomoct Nemocnici Sušice, která patří městu. Provozuje ji finanční skupina Penta, která ale chce od nájemní smlouvy s jedenáctitisícovým městem odstoupit. Penta navrhla kraji, aby nemocnici převzal. Kraj chtěl rychle převzít vybranou část nemocnice, ale právní oddělení mu to teď nedoporučilo. ČTK to dnes řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

"Jednání bylo několik. Dokonce společné s městem, Pentou a našimi nemocnicemi," uvedl. Problémem ale podle hejtmana je, že policie dnes prověřuje čtyři roky staré nájemní smlouvy na 25 let mezi městem a firmou Nemos, kterou později koupila Penta. "Kraj tak neví, jestli by nepřevzal něco, co nebylo nabyto v souladu se zákonem," řekl Bernard. Městu řekl, aby vyhlásilo koncesní řízení a že vstup do soutěže zváží.
Kraj určitě chce, aby péče v Sušici v nějakém rozsahu zůstala. Hlavně proto, že jde o odlehlou oblast, kam jezdí mnoho turistů. "Rozhodně se nezdráháme Sušici pomoci. Ale vzhledem k šetření policie a k tomu, že jsme včera vyhlásili veřejnou zakázku (na lůžkovou péči v kraji), jsme to zatím považovali za předčasné," řekl náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).
Rada kraje totiž v pondělí schválila soutěž na zajišťování lůžkové péče ve vybraných územích od 1. července 2019 do konce roku 2020. Podle krajské radní Mileny Stárkové (ČSSD) jde o místa, která nejsou pokryta službami krajských nemocnic. Jde o oblasti Kralovic, Blovic, Tachova, Stříbra, Horažďovic a právě Sušicka, a to v oborech vnitřní lékařství, chirurgie, ortopedie a gynekologie. Kraj je podpoří sumou 33,6 milionu Kč.
Sušičtí zastupitelé minulý týden schválili memorandum o nemocnici. V pondělí ho projednávala rada Plzeňského kraje, která ho neschválila. "Město by si mělo nejprve vyjasnit svůj vztah se soukromým provozovatelem," uvedla Stárková, která je zastupitelkou Sušice.
"V této situaci jsou veškerá memoranda nadbytečná, protože by mohl vzniknout do budoucna i střet zájmů. Kdyby byla soutěž (koncesní řízení) a my se do ní přihlásíme, tak nás může někdo napadnout kvůli tomu, že už je schválené memorandum o společném postupu (kraje a města)," uvedl hejtman.
"Město by bylo nejraději, aby v den, kdy to Penta opustí, nemocnici převzal kraj," uvedla Stárková. Kraj už loni dal Sušici dotaci 5,1 milionu Kč na chirurgickou ambulanci fungující 24 hodin.
Sušice podle hejtmana v roce 2015 hledala provozovatele nemocnice. Kraj předložil nabídku, ale neuspěl. Stav zdravotnického zařízení je ale dnes podle Stárkové úplně jiný než tehdy. "Byla tam akutní chirurgie i interna, dětské a gynekologické oddělení. Dnes je tam pouze akutní lůžková interna a ambulance," uvedla. Podle Stárkové tam při dnešních problémech se sestrami a lékaři nikdo péči nevrátí. Hejtman dodal, že se situace za čtyři roky změnila také v tom, že kraj má nyní v 30 kilometrů vzdálených Klatovech svoji novou a nejlepší nemocnici. "Růst výkonů je tam rok od roku zřetelný, daří se nám nabírat nový personál, protože tam mohou vzdělávat mladé lékaře. Máme posílené také záchranné služby. Takže péče na Sušicku není ohrožena," dodal.
Václav Prokš kš