Finance zaregistrovaly nákup vozidel pro armádu za 50 miliard Kč

Praha 15. února (ČTK) - Ministerstvo financí na začátku února zaregistrovalo projekt nákupu pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. Obrana nyní vyzve čtyři možné dodavatele, aby potvrdili svůj zájem o účast v zakázce. V druhé polovině března se pak s nimi oficiálně zástupci ministerstva setkají a sdělí jim podrobnosti tendru. Na setkání ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) s novináři to dnes řekli zástupci ministerstva a armády.

Obrana již dříve oznámila, že osloví čtyři výrobce, a to firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.
Důležitým kritériem při výběru dodavatele až 210 strojů bude hledisko, nakolik uchazeči do zakázky zapojí český obranný průmysl. Podstatná bude také cena či technické parametry nabízených vozidel.
Náčelník generálního štábu Aleš Opata odmítl, že by armáda přesně nespecifikovala parametry požadovaných BVP. "My velice přesně víme, co chceme a proč to chceme. Připravujeme armádu na budoucí bezpečnostní hrozby a na budoucí války a ne na válku, která byla," zdůraznil.
V minulosti se objevily pochybnosti například o požadavcích armády na počet vojáků, které bude možné v nových BVP převézt. Česká armáda požaduje podle předběžných informací vozidla, do kterých se včetně osádky vejde 11 lidí. Některé stroje na trhu byly sestrojeny podle požadavků spojenců pro menší posádku. Opata poznamenal, že výhled používání nových strojů je na 20 až 30 let, proto musí zohlednit budoucí vývoj bojiště či zbraní. "Posílila se výrazným způsobem palebná podpora, letecká podpora, zdravotní zabezpečení přímo na úrovni taktických jednotek, spojení je dnes samostatná věda," řekl a dodal, že musí být možné tyto vojáky přepravit.
Obrana má v plánu letos zahájit deset významných přezbrojovacích projektů, které Metnar označil za desatero. Zakázky budou stát dohromady desítky miliard korun, peníze na ně bude stát uvolňovat v příštích letech. Kromě BVP je mezi nimi nákup nových vozidel pro chemiky, obrněnců Titus, uzavření rámcové smlouvy na pořízení ručních zbraní, pořízení transportního letounu CASA, mobilních radiolokátorů MADR a zajištění výstroje vojáka a neprůstřelných vest a helem.
V seznamu je i nákup 12 víceúčelových vrtulníků. Ministerstvo má na ně podle náměstka pověřeného řízením sekce pro vyzbrojování Filipa Říhy připraveno 12,5 miliardy korun. V současné době analyzuje možné nabídky.
Důležitou zakázkou bude i pořízení 52 děl v ráži odpovídající standardům NATO, které by mohly stát asi 4,3 miliardy korun, a s nimi spojený systém řízení dělostřelecké palby za 910 milionů. Podle Říhy jsou finanční částky předběžné. V současné době na oba projekty obraně zpracovává Vojenský technický ústav (VTÚ) studie proveditelnosti.
Opata zdůraznil, že modernizační projekty jsou "spojené nádoby", kdy jeden bez druhého nemohou existovat. Pokud by se podle něj zastavily, byla by ohrožena bezpečnost státu.
cap mal