Lupa.cz: ČVUT se rozhodlo nepokračovat ve spolupráci s Huawei

Praha 14. února (ČTK) - České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) zatím nebude pokračovat ve spolupráci s čínskou společností Huawei. Firma na katedře telekomunikační techniky na fakultě elektrotechnické začátkem loňského října zprovoznila laboratoř Safe City Lab, kde by bylo možné zkoušet si různé prvky takzvaného chytrého města a 4G sítí.

Instalované LTE technologii vypršela licence a ČVUT o její prodloužení nepožádalo. Vyčkává, jak se situace po varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyvine.
NÚKIB před používáním technologií čínských společností Huawei a ZTE varoval loni v prosinci. Hardware a software těchto firem označil za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.
Vysoké školy ale nepatří mezi subjekty regulované zákonem o kybernetické bezpečnosti, proto je pouze na zvážení vedení univerzit, zda varovaní NÚKIB vezmou v rámci analýzy rizik v potaz, či nikoliv, sdělil severu úřad.
"Safe City Lab jsme plánovali rozjet a připravit demonstrační úlohy na nadcházející letní semestr 2019. Mezitím se objevila varování (od NÚKIB) před použitím technických nebo programových prostředků společností Huawei. Na základě toho jsme přípravy odložili a vyčkáváme, jak se situace vyvine," uvedl vedoucí katedry telekomunikační techniky Jiří Vodrážka.
V Ostravě si spolupráci s čínskou společností vesměs pochvalují. Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) uskutečnila projekt smluvního výzkumu v hodnotě 80.000 dolarů (1,8 milionu Kč), má podepsanou rámcovou smlouvu v prozatím nerealizovaném objemu 250.000 dolarů (5,7 milionu Kč) a s Huawei také společně podala projekt do jedné z výzev evropského programu Horizon 2020, který aktuálně prochází posuzováním v Bruselu. Ve spolupráci chce škola pokračovat, sdělil serveru Miroslav Vozňák z fakulty elektrotechniky a informatiky.
V zahraničí už některé školy ze situace kolem Huawei vyvozují závěry. Například univerzita v Oxfordu před pár týdny oznámila, že zakázala od této firmy přijímat výzkumné granty a příspěvky. Nové výzkumné projekty s Huawei nebude realizovat také americká univerzita Berkeley.
V Česku na základě varování NÚKIB omezily používání produktů firem některé státní instituce a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví. Huawei napsala NÚKIB dopis, ve kterém požaduje, aby bylo varování upraveno, nebo zrušeno. Firma je připravena, bránit se soudně i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.
fsl snm