Hradecký kraj má doklady o cenách dopravců, vypověděli smlouvy

Hradec Králové 14. února (ČTK) - Královéhradecký kraj tento týden obdržel podklady od dopravních firem, které kraji vypověděly smlouvy na zajištění veřejné autobusové dopravy. Dokumenty s informacemi o nákladových cenách hejtmanství využije při vyjednávání nových smluvních podmínek. ČTK to dnes sdělil Dan Lechmann z hradeckého hejtmanství. První jednání je naplánované na 18. a 20. února.

Osm z jedenácti autobusových dopravců vypovědělo Královéhradeckému kraji k 31. březnu smlouvy na zajištění dotované autobusové dopravy v kraji. Jde o 97 procent dopravy, kterou si kraj objednává. Dopravci vypovězení smluv zdůvodnili vyššími náklady, především na mzdy.
„Vyžádali jsme si od dopravců podklady, díky kterým budeme moci jednat o dalších smluvních podmínkách na zajištění autobusové dopravy v kraji,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).
Potvrdil, že dopravní odbor kraje obdržel v termínu dokumenty od všech dopravních firem, které kraji vypověděly smlouvu. Jde o firmy Arriva Východní Čechy, Audis Bus, BusLine KHK, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Krkonošská autobusová doprava Vrchlabí, P-transport a Trutnovská autobusová doprava.
Pokud se kraj s dopravci nedohodne na nových smlouvách, hrozí od 1. dubna zastavení drtivé většiny dotované linkové dopravy v kraji. To však Červíček nepředpokládá. „Očekáváme, že s dopravci povedeme oboustranně velmi intenzivní a věcná jednání a že autobusy 1. dubna pojedou beze změn pro cestující,“ dodal Červíček.
Nové smlouvy by měly platit do doby, než je nahradí smlouvy vzešlé z nynějšího osmimiliardového tendru na zajištění dotované autobusové dopravy od roku 2020 na deset let. Dočasné smlouvy platné od 1. dubna 2019 přibližně do září 2020 kraj s dopravci hodlá uzavřít z titulu mimořádné situace bez otevřené soutěže v režimu jednacího řízení bez uveřejnění.
Dosud dopravci autobusovou dopravu v kraji zajišťují na základě smluv uzavřených na konci roku 2016. Kraj s nimi tehdy smlouvy uzavřel v režimu jednacího řízení bez uveřejnění poté, co se mu nepodařilo dokončit tendr na desetiletou dopravní obslužnost od 1. ledna 2017.
Královéhradecký kraj ročně u autobusových dopravců objednává na 18,5 milionu kilometrů za více než 366 milionů korun. Od roku 2020 by měly autobusy jezdit v rámci desetileté smlouvy, na kterou vedení kraje loni vypsalo veřejnou soutěž.
Tomáš Kučera hj